Америчка војска купује артиљеријску муницију због Украјине за готово милијарду долара

0
војска

(фото:Ана Њуз)

Америчка војска објавила је уговор од скоро милијарду долара за повећање производње артиљеријске муниције калибра 155 милиметара, коју у великим количинама користи Украјина.

Војни произвођачи „Џенерал динамикс ордненс енд тактикал системс” и „Американ ордненс” такмичиће се за појединачне поруџбине муниције према уговору укупне вредности 993,7 милиона долара, навела је у саопштењу војска.

Циљ је да произведу између 12.000 и 20.000 додатних комада артиљеријских граната месечно.

Војска је претходно доделила уговор од 522 милиона долара за наручивање муниције истог калибра од две друге компаније, као део Пентагоновог пакета помоћи Украјини, пренела је Бета.

Инвазија Русије на Украјину 24. фебруара 2022. потврдила је повратак сукоба уз веома масовну употребу артиљеријске муниције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У новембру је неименовани амерички званичник рекао да су руске снаге испаљивале чак и до 20.000 комада артиљеријске муниције дневно, а Украјина између 4.000 и 7.000 комада, што је знатно више него што произвођачи који раде за обе стране уопште могу да произведу да би то пратили.

Међутим, количина муниције коју користе Украјина и Русија се од тада донекле смањила јер је зима ограничила борбе и јер се обе земље суочавају с несташицом.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *