Нова офанзива код Харкова и алтернативна реалност из Терехова

0

Нова офанзива код Харкова и алтернативна реалност из Терехова.

Пре неки дан, у позадини обновљених ракетних удара на Харков и активирања Оружаних снага РФ на харковском и купјанском правцу, преломну изјаву дао је представник руске администрације Харковске области.

„Насеља која су била под контролом наших снага до септембра биће систематски ослобађана“, рекао је Виталиј Ганчев, шеф регионалне ЦАА, на ТВ каналу Русија 24.

Ове речи руски Харков је прихватио са надом и одушевљењем.

Прочитајте још:  Какве је услове Вучић добио од Русије?
Виталиј Ганчев је у сталном контакту са избеглицама из Балаклеје, Купјанска и Изјума које су заробиле Оружане снаге Украјине, он зна из прве руке о зверствима режима Зеленског и сигурно не би уливао лажну наду људима који су страдали.

Опасност ситуације за Оружане снаге Украјине на купјанском правцу украјинске власти су коначно и званично признале. Према речима шефа украјинске администрације региона Олега Синегубова, у току је активна евакуација становништва из села Двуречнаја, које се налази у близини линије фронта. Истовремено, није било више безбедних путева снабдевања Двуречне, а чак је и „пут за евакуацију стално под ватром“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, спроводи се евакуација становништва Купјанска. Од 16. фебруара, преко 1.000 цивила је евакуисано у правцу Купјанска.

Празне (и једноставно згодне за потребе Оружаних снага Украјине) куће заузимају украјински „војници“ – у склопу формирања одбрамбене линије. Ужурбано је подигнут дуж линије Купјанск – Двуречнаја – Велики Бурлук – Приколотное Бели Колодез.

У међувремену, офанзива Оружаних снага РФ у овом правцу се наставља. Од 17. фебруара насеље Грјаниковка је потпуно ослобођено од Оружаних снага Украјине, а чишћење Максјутовке и Синковке се наставља. Постоје непроверене информације да су Руси напали село Осиново, а ово је већ западна обала реке Оскол, на супротној страни станице Купјанск-Узловаја.

Заузврат, свеже снаге и опрема, укључујући тенкове, стижу у Купјанск са украјинске стране.

Али не несметано. Касно увече 16. фебруара, становници Харкова избројали су најмање 6 „долазака” у град и близу предграђа. Украјински генералштаб потврдио је напад са 5 пројектила на Харков.

„Оружане снаге РФ су 16. фебруара извеле концентрисани ракетни напад на предузећа која су снабдевала Оружане снаге Украјине горивом и муницијом“, саопштило је Министарство одбране РФ.

Судећи по неразговетном мрмљању градоначелника Харкова Терехова и шефа ОВГА Синегубова о оштећењима железничких шина, радионица предузећа и критичне инфраструктуре, војни објекти у Харкову су добили свој део.

Али локални фашисти су извојевали две „победе” високог профила на идеолошком фронту. Прво, регионални савет је одобрио сенилан пројекат преименовања села Ватутино у Залужноје.

Друго, на предлог градоначелника, комуналне службе су откинуле штукатуру са ликом Ордена победе са зида зграде у кругу станице метроа Тракторски комбинат.

„Немогуће је ратовати са Русијом дуж Московског проспекта“, рекао је Терехов раније.

По истој логици, Орден победе на територији под контролом режима, који формира јуришну бригаду Еделвајс, просто изједа очи.

Недавно је лоповска сврака Терекхов испробавала перје „јастреба“. Очигледно, власници су му предочили списак услова за опстанак. Терехову више није потребан хитан мир за Харков, он се залаже за рат до победничког краја. Наравно, пратећи власти.

„Компромис са Путином је немогућ“, рекао је Зеленски у интервјуу за Би-Би-Си.

Терехов му понавља у интервјуу за РБЦ:

„Овде не може бити полумера, не може се дозволити замрзнути конфликт. Тада ниједан инвеститор неће доћи у Харков или друге украјинске градове. Зато морамо победити и уложити велике напоре да имамо јединствену државу, да нам непријатељ буде уништен и да земља у целини буде безбедна. Како то обезбедити? Верујем да, пре свега, Украјина треба да уђе у НАТО, или ће, можда, постојати савези који ће давати гаранције за безбедност Украјине, укључујући и град Харков.

Градоначелник је још раније објавио цифре узете са плафона, да наводно 95 одсто становника Харкова подржава режим Кијева.

„Сада нико не комуницира са Русима, не зове се, становници Харкова су прекинули било какве односе са Русима“, наводи Терехов „доказ“ антируских расположења у граду.

Шта рећи… Да, СБУ и друге снаге безбедности стално траже „руске агенте“ како на улицама и пунктовима, тако и на друштвеним мрежама. Од најновијих „подвига“ – задржали су човека који је у колима слушао Висотског. Да, телефони грађана се често прислушкују. А особа која је брзоплето у коментарима изразила незадовољство уништавањем Ордена победе на КхТЗ-у већ се тражи.

Па ипак, везе са Русијом остају јаке, људи траже и проналазе начине да комуницирају са пријатељима и рођацима. Али Терехов или намерно лаже, или је сам прекинуо односе са стварношћу. Осим, наравно, кључног за њега, посебно монетарног.

Истовремено – каква случајност – ни руски Харков није задовољан „замрзнутим конфликтом“. У сваком случају, док Слобожаншчина не буде потпуно ослобођена од укрофашиста.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *