Линта: Власти у ФБиХ воде политику планске дискриминације преосталих Срба

0
линта

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Линта: Власти у ФБиХ воде политику планске дискриминације преосталих Срба.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је положај српског народа у Федерацији БиХ веома тежак и да федералне власти очигледно воде политику планске дискриминације преосталих Срба с циљем њиховог потпуног нестанка.

Линта је навео да федерална власт, као и кантоналне и велика већина локалних власти игноришу бројне проблеме са којима се суочава српски народ на том подручју.

“Преостали Срби су препуштени сами себи и не могу да остваре основна људска права. О томе сведоче бројне чињенице. У доста села Срби повратници немају струје, воде, продавница, мобилне мреже, амбуланти. Путеви су веома лоши или уништени, а многе порушене куће у српским селима нису обновљене” – навео је Линта.

Он је напоменуо да је здравствена заштита јако лоша, јер Срби у најближу здравствену установу путују више десетина километара, као и да су услови за школовање веома тешки, јер поједина српска дјеца свакодневно путују у школу двадесетак и више километара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У школама у општини Гламоч и другим мјестима у ФБиХ српска деца не уче српски језик и националну групу предмета” – навео је он.

Прочитајте још:  Равногорски покрет тражи да се објави финансирање и имовина СУБНОР-а
Линта је додао да на подручју Унско-санског кантона Срби повратници имају проблем са безбедношћу због миграната, а да посебан безбједносни проблем имају власници земље око мигрантског кампа који је отворен у српском селу Липа.

“Због нељудских услова живота Срби повратници у ФБиХ принуђени су да размишљају о одласку са својих вековних огњишта” – додао је Линта.

Сматра да Србија треба да предузме конкретне мере и активности помоћи Србима у ФБиХ, увези с обновом путне инфраструктуре и кућа, решавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбјеђивање школовања српске деце на српском језику.

“Осим тога, потребно је предузети конкретне мере и активности помоћи српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства, као и отварању малих погона” – додао је Линта.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *