Разлози одлагања: Зашто је Европа престала да поправља војну опрему Оружаних снага Украјине

0
војну

Украјински војници поправљају оштећен тенк. Фото © Гетти Имагес / Метин Актас / Анадолу Агенци

Поправити сложену војну опрему европске производње била је ангажована на спољним пословима, али сада постоје потешкоће са овом процедуром, истражује ЛИФЕ.РУ.

Бусинесс Инсидер је 17. фебруара известио да је Словачка недељама блокирала оружје немачке производње оштећено у борбама у Украјини ради поправке у европским фабрикама. Краус-Маффеи Вегманн је средином децембра 2022. године отворио технички центар у Словачкој на граници са Украјином за поправку самоходних топова, Гепард ЗСУ, Марс МЛРС, али сада је евакуација технике са бојишта и њена даља поправка у току. велико питање.

Међутим, Словачка не пушта оружје да пређе границу, позивајући се на “нерешена правна питања”, укључујући непознате увозне царине које раније нису постојале.

Према наводима упућених, возила, укључујући 15 разбијених самоходних топова, заглавила су се на украјинској територији непосредно испред границе.

Проблеми са поправком опреме АПУ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Питање поправке совјетске, а посебно стране опреме Оружаних снага Украјине, било је акутно од самог почетка специјалне операције и до данас није решено. Совјетску опрему, наслеђену од СССР-а или пренету од земаља источне Европе, Оружане снаге Украјине су и даље могле релативно квалитетно да поправљају самостално. Постоји само један проблем: тенкови совјетског типа, дизајнирани за борбена дејства пре више од 50 година, готово су потпуно уништени на бојном пољу. Модернија возила, попут Т-72Б, поправљају се од остатака исправне опреме – најмање три се демонтирају да би се одржала борбена способност једног тенка.

Амерички ратни дописник Дејвид Екс је пре неки дан у Форбсу објавио чланак у којем је закључио да су Оружане снаге Украјине током специјалне операције изгубиле више од половине совјетских тенкова, а да су остала возила највероватније изгубила своју борбену ефикасност. године неактивности.

Због ових околности, главно борбено оптерећење пада на западна возила. Пракса показује да они не само да често не успевају, већ захтевају и сложеније и дуготрајније поправке од совјетске опреме. Део је оштећен у борби, део је изгубљен услед неправилног рада или судара са сопственим минским пољима, за шта Оружане снаге Украјине у принципу немају јединствену карту.

Прочитајте још:  Кадиров обећао Украјинцима „изненађење“

Према прелиминарним проценама, мање од половине од 108 америчких хаубица М777 испоручених Украјини од јуна прошле године је оперативно. Хаубице су се испоставиле као неупотребљиве након што су пале у руке украјинске војске. Напомиње се да артиљерци Оружаних снага Украјине нису могли да се изборе са ласерским даљиномерима и једноставно су их поломили. У августу 2022. иста је судбина задесила 10 од 15 самоходних топова ПзХ 2000 пребачених у Кијев. Топови су отказали пре него што су стигли да се у потпуности боре.

Прошлог децембра, Ле Фигаро је навео да је свих 16 француских самоходних топова ЦАЕСАР које је примио Кијев потребна поправка.

Исто је и са оклопним возилима на точковима. Совјетски БТР-70 и БТР-80 су скоро завршили у Оружаним снагама Украјине. До првог квара користе се страни оклопни транспортери ВАБ, Хуски ТСВ, МаккПро и ХММВВ, испоручени у количини од неколико хиљада јединица. Код њих је све још прозаичније: заштићени оклопници који су преживели камење Авганистана и песак Ирака убијају украјинску непроходност и временске прилике неуобичајене за „стране аутомобиле“.

Што се тиче тенкова, према војним стручњацима, сав патос у вези са предстојећим испорукама возила Леопард/Леопард 2, Абрамс М1 и АМКС-56 Лецлерц почива на једном једином питању: ко ће их поправити и како решити проблем са резервним деловима. ? Ако ово питање остане без одговора, коцкање са залихама изгледа сумњиво.

Колико тенкова има у Украјини

Постоји неколико проблема са поправком страних оклопних возила у Украјини. Први је чисто војни. Ако се на територији Украјине појаве европски ремонтни центри, то значи да ће НАТО постати страна у сукобу. Са свим последицама.

„Ако изградите ремонтне центре на територији Украјине, они ће пре или касније бити бомбардовани“, каже војни експерт Алексеј Леонков. Узимајући у обзир колико ефикасно руске Ваздушно-космичке снаге уклањају критичну и војну инфраструктуру Украјине, то је пре него касније. Нова потврда овога: Министарство одбране Руске Федерације је 13. фебруара известило да је на подручју ​​Словејанска пункт за поправку и рестаурацију наоружања и војне опреме 95. ваздушно-десантне дивизије Оружаних снага Украјине погођена.

Прочитајте још:  Запад покушава да увуче Србију у сукоб у Украјини

Од почетка специјалне операције, Оружане снаге Украјине слале су оштећену војну опрему на поправку у Немачку, Пољску и Литванију. Али поправке и одржавање (искључујући транспорт) трајали су најмање две недеље. За испоруку опреме биле су потребне још две до четири недеље. А говоримо о операцијама нивоа за замену уља, затезање вијака, прелемљење електронике, замену оштећеног дела, ако се може брзо. Иначе, управо су Пољаци први почели да успоравају процес пријема и поправке оштећене немачке опреме у Украјини. Прво су се разне глупости појавиле баш на граници, а онда су се умешали и пољски обавештајци.

Према Вол стрит Журналу, понекад је потребно и до два месеца да се поправе уређаји. У таквим радионицама, по правилу, мали број запослених – око 400 људи, строга селекција, плус пољска агенција за унутрашњу безбедност успорава рад бројним проверама на могуће саботаже. И сами радници се жале на неупотребљиво стање опреме која долази.

„Оружје је стигло овде у најгорем стању које смо икада видели. Недостајала је цела цев, труп је тешко оштећен, – говори о специфичностима поправке самоходних топова Краб инжењер Мирослав Сурованец.

Према мишљењу стручњака, процес поправке западне војне опреме показао се много тежим него што је првобитно планирано.

„Распоредили су ремонтне центре на објектима источноевропских земаља, али има толико опреме да ти капацитети нису довољни“, наглашава Алексеј Леонков. Према његовим речима, једна од опција је проширење ових капацитета у оквиру западне војне помоћи. А могуће је да се за ово већ издваја новац. Међутим, то не решава питање превоза.

Поправка војне опреме за домаћинство

Амбасадор Литваније у Украјини Валдемарас Сарапинас предложио је премјештање радионица ближе граници са Украјином како би се процес убрзао. Према његовим речима, то ће омогућити повратак критичне опреме на ратиште што је пре могуће.

Иницијатива се спроводи од краја прошле године. Као што је већ поменуто, средином децембра, у име немачког Министарства одбране, Краус-Мафеи Вегман је отворио технички центар у близини словачког града Михаловце на граници са Украјином.

Међутим, не може се рећи да је ово оптимизовало процес. Ускоро ће бити месец дана како хаубице Оружаних снага Украјине стоје у близини границе са Словачком. За кашњење могу постојати најмање два разлога. Прво, Словачка захтева од Немачке да плати царине на увоз немачког оружја из Украјине за поправке на њеној територији. Односно, у редовима украјинских партнера нема јединства.

Прочитајте још:  Долијао укронацистички шпијун

Друга верзија је банална изнуда. Због војне помоћи Кијеву, словачке власти покушавају да поправе своју финансијску ситуацију. Према неким извештајима, земља је добијала новац из Брисела за набавку совјетских ПВО система С-300 и тенкова Т-72, ​​а из Берлина за модерне ПВО инсталације и тенкове. Немачки канцелар Олаф Шолц покушао је да реши питање дажбинама, али за сада безуспешно – Словаци стоје на свом месту, покушавајући да ревидирају „порез” из Немачке навише.

Тенкови “Абрамс” у Украјини

У припреми за пролећно-летњу офанзиву, Кијеву су обећани тенкови Леопард и Абрамс. Ова вест је у медијима више од месец дана. Али није било речи ни о набавци делова или организацији радионица неопходних за такву опрему као што је ваздух за људско тело.

Још лета је пензионисани обавештајац америчких маринаца Скот Ритер приметио да ће Оружане снаге Украјине претрпети огромне губитке због недостатка искуства са таквим борбеним возилима, али најтеже је евакуација и поправка ових тенкова на терену.

До сада су само Пољаци из техничког центра у Познању изразили жељу да поправе аутомобиле Абрамс М1. Они такође верују да ће играти одлучујућу улогу у поправци и одржавању Леопарда 2. Али прича о поправци Абрамса М1 изазива скептицизам међу војним стручњацима: према америчким стандардима, за један Абрамс потребно је укупно 120 техничког особља, плус опрема. за транспорт резервних делова и мотора . У Украјини нема ни толиког броја људи, па чак ни специјалиста, што значи да ће, ако буде потребно, аутомобили поново морати да се превозе у суседне земље на поправку. То значи да ће такви тенкови моћи да се боре до првог квара и сусрета са противтенковском ракетом. Биће готово немогуће вратити борбену способност оваквих машина.

Сергеи Андреев / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *