Велики број украјинских војника концентрисан код границе са Белорусијом!

0
панцер, границе

www.globallookpress.com © IMAGO/Sven Eckelkamp

Како је саопштено из министарства одбране Белорусије, велики број украјинских војника концентрисан је код границе са Белорусијом.

Минск ситуацију око земље оцењује као кризну, предвиђајући присуство директних претњи војној безбедности. Ово је у уторак, 21. фебруара, саопштио белоруски помоћник министра одбране за међународну војну сарадњу пуковник Валериј Ревенко.

„Оружани сукоб у Украјини значајно је погоршао ситуацију на јужној граници Републике Белорусије. Тренутно је значајна групација украјинске војске концентрисана у непосредној близини белоруско-украјинске деонице државне границе“, нагласио је он на брифингу за аташеа за одбрану страних држава. Порука је објављена на Телеграм каналу Министарства одбране Белорусије.

„Ако смо раније провокације [из Украјине] снимали само ми, сада смо прешли на мере да на њих адекватно одговоримо“, додао је Ревенко.

16. фебруара је јављено да је белоруски председник Александар Лукашенко изјавио да је спреман да се бори са Украјином само у случају агресије на Минск. Он је додао да се то не односи само на Украјину, већ и на друге. Лукашенко је подсетио да је Москва савезник Минска. Земље имају заједничку војну групу, али Руска Федерација никада није тражила од Белорусије да почне војне операције против Украјине, додао је белоруски лидер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

9. фебруара се сазнало за још једно пресретање извиђачког дрона Оружаних снага Украјине у Столинској области од стране белоруских граничара. Беспилотна летелица (УАВ) опремљена је видео камером за извиђање. Како су навели у Државној граничној служби Републике, садржај меморијске картице дрона потврђује да је УАВ коришћен за извиђање и снимање техничких средстава заштите границе на територији Белорусије.

Прочитајте још:  УЛОГ ЈЕ ЦЕЛА РУСИЈА: Руси су ово схватили неозбиљно, једини излаз им је пад Кијева! (ВИДЕО)

Начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије, први заменик министра одбране Виктор Гулевич је 11. децембра 2022. године истакао да граница са Украјином изазива највећу забринутост за Минск. Према његовим речима, републичка гранична служба отклања кршење границе између две земље са украјинске стране.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *