Житељи Зубиног Потока захтевају уклањање база специјалних јединица полиције

0
косово, митровици, срба, зсо

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Житељи Зубиног Потока захтевају уклањање база специјалних јединица полиције.

Житељи Брњака, Бања, Горњег Јасеновика и Зубиног Потока затражили су обуставу и уклањање база специјалне полиције изграђених на територији њихове општине и прекид експропријације имања која им припадају, а која је влада у Приштини одредила за доградњу постојећих и наставак градње нових објеката од, како их је назвала, јавног интереса.

Овај јединствени захтев за поништење одлуке о експропријацији и уклањање постојећих база изнет је током расправе у Зубином Потоку, а пошто је у Приштини 2. фебруара влада одобрила одлуку о даљем разматрању захтева за експропријацију непокретности за реализацију “инфраструктурних пројеката од јавног интeреса”.

Прочитајте још:  Шиптарска полиција претукла двојицу Срба на Газиместану (Видео)
На неким од поменутих локација полицијске базе су већ изграђене, а на другима је градња почела или се тек планира почетак градње.

Представник владине канцеларије за експропријацију Дритон Мурати одбијао је да тачно изнесе шта планирају да граде, већ је пренео да је циљ одржавање јавних расправа да се изблиза добију сви предлози, коментари и мишљења власника имања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вуловић: Приштина одлукама прекршила сопствене законе

Председник Општине Зубин Поток у оставци Срђан Вуловић поручио је представницима владе у Приштини да су одлукама прекршили сопствене законе и да расправу о експропријацији заказују више месеци након што су на приватним имањима већ направили полицијске базе.

“Одлука владе је донета много касније и јасно је свима да сте све законе прекршили. Требало је да дођете пре свега овога да причамо, а ви сте направили базу, малтретирате народ, а циљ вам је да нас протерате што, на вашу жалост, нећете успети јер ми ћемо овде остати”, рекао је Вуловић.

Пренео је представницима власти у Приштини да Србима у Зубином Потоку не треба ничија брига за економски развој, већ заштита.

Адвокати о одлуци Приштине

Адвокат Небојша Влајић, један од правних заступника власника имања, рекао је да је жалосно да онај ко мора да спроводи закон, а то су полиција, тужилаштво и суд, први крше закон и дају грађанима јасну поруку да је ово територија на којој нема закона.

Адвокат Љубомир Пантовић оценио је да је циљ владе у Приштини да градњом полицијских база интегрише север Косова.

“Шта ћете да градите и зашто јавна расправа када су објекти већ изграђени или су у завршној фази. Господине Мурати, ви сте споменули аспект безбедности. Знам пројекат владе Косова да се север интегрише у Косово, али само да вам кажем, после ове расправе пођите до полицијске станице Зубин Поток да видите у каквом стању се налази тај објекат. То је једна приватна кућа која не испуњава елементарне услове, зато уложите у тај објекат или дајте да саградимо нову полицијску станицу која ће испуњавати услове, али гради се нешто што ће евидентно врло брзо постати војна база”, казао је Пантовић.

Прочитајте још:  Дан заставе или дубока провинција Америке
Адвокат Срђан Митровић рекао је да влада може да гради само међуградске путеве, а не и локалне, јер је за то надлежна локална власт.

“О каквом јавном интересу причамо и то је питање свих питања, постоји станица у Зубином Потоку, ако је потребно побољшати безбедност и услове полиције, дајте да изградимо полицијску станицу. Овако шта добијамо овиме, незадовољан народ као и све остале јер народ овде не жели полицијску базу. Силом може да се уради свашта, али и уз злоупотребу службе и државних органа”, рекао је Митровић захтевајући укидање одлука владе у Приштини.

Мијачић: Урушава се и нестаје туристичка понуда општине

Директор Института за територијални економски развој Драгиша Мијачић, који се бави туризмом у Зубином Потоку, навео је да се распоређивањем полиције урушава и нестаје туристичка понуда ове општине.

Пренео је примере негативног утицаја присуства специјалне полиције на терену.

“Имамо овде туристички производ ‘Via Ferata’ који је најбољи и највећи туристички производ на свету и то кажу светски стручњаци. Други туристички производ нам је језеро Газиводе. ‘Via Dinarita’ је трећи туристички производ чија стаза сада пролази поред базе која је направљена у Јасеновику. Јесенас, када смо ишли да обележимо туристичке стазе, специјалци су нас јурили као терористе, а шта да смо имали туристе тога дана, ко би се вратио овде поново”, рекао је Мијачић.

Запитао је представнике власти шта је јавни интерес овога што раде у Зубином Потоку, указујући да су целу прошлу туристичку сезону отказали, јер не могу да доведу туристе.

“Влада у Приштини својим одлукама врши правно насиље”
Један од власника имања у Зубином Потоку Марко Јакшић сматра да влада својим одлукама “врши правно насиље, и да су на расправу дошли због притиска међународне јавности”.

Прочитајте још:  Да ли је ово слика нашег школства: Србија ближе дну листе на ПИСА тестирању него врху
Додао је да власти у Приштини не крију да граде базе за припаднике специјалних јединица.

“Врло добро се сналазите, господине Мурати, у ситуацији где знате да нисте у праву и где браните неодбрањиво. Да ли сте ви пружили јасан доказ о финансијском аспекту експропријације?”, рекао је Јакшић.

Житељ села Бање Небојша Пантелић указао је да га нико није консултовао за експропријацију његовог земљишта, а када је на терену питао шта ту граде, каже прво су га дочекали људи са пушкама одговарајући му да Општина Зубин Поток зна шта се ради.

“Моја породица и комшије су опредељени да овде остану, можете да радите шта хоћете, нећете нас отерати вашим причама о цивилизацији”, казао је Пантелић.

Прочитајте још:  Овакво понижење кошарка не памти: Српкиње прегазиле Албанке са троцифреном разликом
Када ће бити наставак расправе није прецизирано. Прошле недеље расправа је одржана у општини Лепосавић за истим захтевом: обустављање експропријације и повлачење специјалних снага полиције

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *