Блумберг: САД ће Украјини дати прецизне ГПС-навођене бомбе

0
украјини

Фото: РЕУТЕРС/Канцеларија председника Украјине

Сједињене Државе ће Украјини дати прецизне бомбе ЈДАМ-ЕР са дометом до 72 км и ГПС навођењем. Ово је 21. фебруара објавио Блумберг .

Министарство одбране САД није званично потврдило испоруку такве муниције. Пентагон је 21. децембра саопштио да ће следећи пакет војне помоћи Украјини укључивати „прецизно навођену авијацијску муницију“, не наводећи њихов модел и количину.

Два извора повезана са производњом граната потврдила су да се ради о ЈДАМ-ЕР. Могу се монтирати на невођене бомбе тежине од 225 до 900 кг. Након што је испуштен, ЈДАМ-ЕР шири крила и способан је да лети до 72 км.

Дана 20. јануара, Боеинг је наводно примио поруџбину од 40,5 милиона долара од америчког ваздухопловства према постојећем уговору о производњи ЈДАМ-ЕР. Мора бити завршен до 30. јуна. Претпоставља се да је реч о муницији намењеној Украјини. Изглед наређења може указивати на то да су амерички и украјински стручњаци пронашли начин да уграде бомбе на авионе совјетске производње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пентагон је 3. фебруара објавио да ће Украјини доделити нови пакет војне помоћи вредан 2,17 милијарди долара, који укључује ГЛСДБ гранате домета од 150 км . Касније је америчко министарство одбране саопштило да Сједињене Државе остављају Кијеву да употреби пројектиле дугог домета за напад на Крим.

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је на брифингу 10. фебруара рекла да пакет војне помоћи Сједињених Држава објављен 3. фебруара за потребе Оружаних снага Украјине гура Кијев да почини ратне злочине . . Она је такође нагласила да ће финансијска помоћ коју је Брисел најавио Кијеву бити утрошена на „клање“.

Прочитајте још:  Одеса: Људи пливају бежећи од мобилизације (видео)

Западне земље појачале су војну и финансијску подршку Кијеву у контексту специјалне операције Руске Федерације за заштиту Донбаса , одлука о којој је донета у контексту погоршања ситуације у региону због гранатирања украјинске војске.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *