Додик и Орбан увели све пакете санкција Русији, Вучић ниједан

0
русији, вучић

Додик, Вучић и Орбан (Фото: Танјуг)

И Орбанова Мађарска и Додикова Република Српска, кроз институције БиХ, увеле су СВЕ пакете санкција Русији. Србија ниједан

“Трава је увек зеленија код комшије”, гласи чувена америчка пословица којом би најбоље могао да буде описан и однос београдске интелектуалне чаршије према Србији и Србима у последњим деценијама.

Баш као што је лево крило те чаршије у другој половини прошлог века заљубљено гледало ка западним деловима бивше Југославије, посебно ка Загребу, где се у исто време ковао план за етничко чишћење Хрватске од Срба, баш као што им је данас симбол мултиетничности Сарајево, где помахнитали исламски фанатици ножевима јуришају на децу из Србије, ништа боље ни мање слепо код очију није ни десно чаршијско крило, које се ових дана диви храброј и независној политици Виктора Орбана и Милорада Додика када је реч о односу према рату у Украјини.

Тако је, примера ради, новинар Ђуро Билбија у једној телевизијској емисији устврдио да је “Орбанизација света већ у току” и да је “Орбан будућност многих европских земаља”.

На констатацију водитеља да тренутно “не видимо ниједну (земљу) која може да се супротстави”, реаговао је други саговорник, новинар Драган Вујичић, речима: “Па ево, погледај Србију, човече, Србија има најхрабрији став”!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Водитељ је ову констатацију прећутао, али колега Билбија није, па је, још једном демонстрирајући склоност београдске чаршије да игнорише или не жели ни да сагледа чињенице, устврдио: “Милорад Додик је наш Орбан у суштини, то је орбанизам”.

Нико не спори бунтовну реторику Виктора Орбана и Милорада Додика, наш народ би рекао “брецање”, али чињенице говоре да су и Мађарска и Република Српска, упркос гунђању, послушно увеле санкције Владимиру Путину и у пракси раде све што Запад од њих тражи.

Прочитајте још:  Г7: Земље Западног Балкана да уведу санкције Русији

Баш као што лева чаршија у другој половини прошлог века није видела зло које се спрема Србима у Загребу, баш као што данас не види линчовање српске деце у Сарајеву, баш као што не констатује чињеницу да у њиховом Београду кроз сва зла која су нам се десила длака са главе није зафалила ниједном госту, а камоли детету, који су у нашем граду увек срдачно и домаћински дочекивани, ма одакле да су дошли, тако ни десна чаршија не (жели да) види чињенице када је реч о Русији и рату у Украјини.

 

Србија је гласала само за оне које су у складу са међународним правом и њеним интересима и традицијом, подржавајући територијални интегритет свих држава, па и Украјине.

Додикова Жељка Цвијановић стајала је мирно и примала похвале Жозепа Бореља јер се БиХ “ускладила са санкцијама ЕУ против руског руководства и њене ратне економије”. Александар Вучић није.

Једини државник чија политичка визија није остала само на речима, већ је и реализована, човек који већ 11 година извлачи максимуме у вођењу независне политике у новохладноратовском свету, зове се Александар Вучић. Председник је Србије, живи и председава у Београду, али интелектуална чаршија га не види. Не жели да га види.

Али, види га Србија. Види га народ. И зато 2,3 милиона гласова на последњим изборима. Зато поверење да ће и овај пут донети праву одлуку и “ускладити политику” са дугорочним интересима српске државе и народа, а не интересима било које велесиле, са запада или са истока.

Једног дана када ратно лудило прође, спољна политика Александра Вучића изучаваће се на најпрестижнијим светским универзитетима и политичким школама, као пример вођења мале земље у условима глобалног сукоба велесила. Ни то београдска чаршија не види.

Прочитајте још:  Немачка тражи додатне акције како би се обезбедила деескалација на северу Космета

Зато још једном треба подсетити на сјајан текст Весне Kнежевић (који можете прочитати ОВДЕ), која је лоцирала суштину: Вучић је научио државу, историја ће бити милостивија према њему него што су то његови савременици.

Срби имају ту несрећу да престона интелектуална елита често каска за здравом народном памећу, уместо да ту памет артикулише, као и да не цени оно што има, завидно гледајући у комшијску траву. А та трава овај пут није зеленија.

Потврда Боцана-Харченка

Потврду ирационалног односа београдске чаршије према рату у Украјини и позицији Србије посредно је данас дао и Александар Боцан-Харченко, који је у интервјуу за руске “Ведомости” још једном поновио оно што неки не виде: Србија једина у Европи није увела санкције Русији.

– Позитивна динамика трговине (Русије и Србије) делом је последица раста цена, али постоји и реална експанзија трговине. Важно је што се Србија није придружила нелегитимним западним санкцијама – рекао је Боцан-Харченко.

Објектив.рс

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *