Знаци тамног неба: Зашто су се земљотреси у Турској поклопили са пуним месецом и младим месецом

0
турској

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Током година, Институт за свемирска истраживања прикупљао је знатижељне статистике о датумима земљотреса и лунарних фаза. Како се испоставило, њој одговарају и догађаји у Турској, истражује руски портал Лифе.ру.

У историји земљотреса широм света постоји један занимљив тренд који још није успео да нађе адекватно научно објашњење, каже за Лифе Сергеј Пулинец, главни истраживач Института за свемирска истраживања Руске академије наука. Он је, посебно, напоменуо да се први потрес на граници Турске и Сирије у раним јутарњим сатима 6. фебруара 2023. догодио за време пуног месеца. Тачније, пун месец је био 5. фебруара у 21:29 по московском времену, односно неколико сати пре почетка катастрофе. Две недеље касније, 21. фебруара, нови сеизмички догађај догодио се нешто јужније од епицентра претходне катастрофе. И скоро се поклопило са почетком младог месеца – догодило се дан после њега.

Али чињеница је да такве невероватне случајности нису ограничене само на ове случајеве. Доктор физичко-математичких наука је поделио статистичке податке прикупљене на ову тему. Из ње произилази да се, на пример, земљотрес магнитуде 8,4 на Аљасци 1964. догодио уочи пуног месеца – а потпуно иста фаза је примећена током земљотреса магнитуде 9,1 на Суматри 2004. године. Укупно, ова листа садржи скоро два десетина земљотреса магнитуде од 5,2 до 9,4, који су се десили у оним тренуцима када је Месец био веома близу или фази пуног месеца или фази младог месеца.

– Још није јасно да ли је ово само случајност, или је у питању нека врста физичког ефекта. Верујем да има ефекта и да не треба гледати велике земљотресе. Ако у каталогу изаберете подрхтавање магнитуде од 4 до 5 и погледате број земљотреса дневно, онда како се пуни месец приближава њихов број се повећава, – каже доктор физичко-математичких наука.

Прочитајте још:  Авијација Ваздушно-космичких снага Русије погодила је 38 војних објеката Украјине

Сергеј Пулинец је нагласио да је ово само мали део свих земљотреса у историји, а да ипак чудне коинциденције све више привлаче пажњу. Истраживач је такође уверио да сам изглед природног сателита Земље, односно ниво осветљености његове видљиве стране, апсолутно не може бити важан. Али постоји још један фактор који вреди истражити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чињеница је да се Месец креће око Земље (иако, тачније, око центра масе заједничког са Земљом) не по савршено округлој орбити, већ по издуженој, елиптичној. И док се креће дуж њега, онда се приближава нашој планети, па се удаљава од ње. То јест, 384 хиљаде километара је просечна удаљеност између Месеца и Земље. Али у ствари, у перигеју (најближа тачка Земљи), Месец је само 356-370 хиљада километара, а у апогеју (најудаљенија тачка) удаљеност достиже 404-407 хиљада километара. И са сваком новом револуцијом, перигеј и апогеј се донекле разликују. Оне се мењају јер је у Сунчевом систему и уопште у свемиру све у интеракцији једно са другим: Земља такође није увек на истој удаљености од Сунца, Јупитер није увек на истој удаљености од Земље.

Перигеј не мора нужно да се поклапа са пуним месецом или младим месецом. Због тога је могуће да је у ствари потребно посматрати не у којој је фази био Месец у време земљотреса, већ на његовој удаљености од Земље у том тренутку, сугерише Сергеј Пулинец. У том смислу посебно је вредно пажње да је 21. јануара 2023. године растојање до Месеца достигло свој минимум у скоро последњих хиљаду година и износило је 356.568 километара.

Према гледишту које је званично прихваћено у светској науци, гравитација Месеца је преслаба да изазове плимне силе довољно моћне за земљотрес у недрима земље, објашњава доктор физичко-математичких наука. Према његовом мишљењу, уопште није потребно за сваку катастрофу кривити само Земљин сателит.

Прочитајте још:  Русија је на "стоп листу" ставила низ званичника Беле куће и америчког Стејт департмента

„ Земљотрес је већ припремљен процесима у недрима планете, а привлачност Месеца је окидач, мали додатак да се овај припремљени догађај откачи. То не значи да је управо Месец изазвао земљотрес, – објашњава стручњак ИКИ РАН.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *