Стеже се обруч – драматична ситуација за Украјинце у Бахмуту

0
украјина, бахмуту

Украјина

Рат у Украјини ушао је у 368. дан. Најтеже борбе се и даље воде у Бахмуту (руски назив Артјомовск) и Угљедару. Пољски премијер Матеуш Моравјецки и његов украјински колега Денис Шмихал јуче су на непознатој локацији у Украјини извршили су примопредају првих тенкова “леопард” за украјинску војску.

Шолц о кинеском предлогу за мир у Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц критиковао је кинески мировни предлог за рат у Украјини, оцењујући да се нигде не помиње повлачење руских трупа са украјинске територије.

– Из моје перспективе, не постоји јасна реченица која каже: руске трупе морају да се повуку – рекао је Шолц током посете Индији у суботу, преноси немачки “Велт”.

Он је додао да је осуда због повећаног ризика од употребе нуклеарног оружја, што се помиње у кинеском предлогу, “апсолутно тачна”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, Шолц је истакао да “не може бити мира под руским условима”.

Кинеско министарство спољних послова објавило је у петак документ у 12 тачака о ставу Пекинга о окончању рата у Украјини.

Марочко: Украјинци у Бахмуту без безбедних путева за снабдевање

Украјинска војска у Бахмуту не може безбедно да се снабдева. Земљани путеви у Часовом Јару су потпуно у блату, тако да је једини асфалтирани пут између тих насеља већ под контролом руских снага, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

– Услед повећања температуре ваздуха до плуса, украјински војници немају више ниједан безбедан пут између Часовог Јара и Артјомовска (руски назив за Бахмут). Због блата практично немају могућности да користе земљане путеве. Једини пут, донедавно релативно безбедан и са чврстом подлогом, пролази кроз насеље Хромово, али је већ под ватреном контролом наше војске – рекао је Марочко.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине крију губитке како не би исплатиле одштету породицама настрадалих

Скибицки: Пролећна офанзива фокусирана на југ Украјине

Предстојећа пролећна контраофанзива Украјине имаће за циљ да “забије клин у руски фронт на југу, између Крима и копнене Русије”, рекао је Вадим Скибицки, заменик шефа украјинске војне обавештајне службе, у интервјуу немачким медијима.

Скибицки је рекао да мисли да ће Украјина бити спремна за своју контраофанзиву на пролеће, али је рекао да ће тачан тренутак када ће почети зависити од бројних фактора, укључујући снабдевање западним оружјем.

Он није искључио напад на складишта оружја у Русији, посебно у руској Белгородској области, рекавши да руски напади на Украјину често потичу из области Белгорода.

Крајњи циљ најављене контраофанзиве, према Скибицком, јесте “ослобађање свих окупираних територија Украјине, укључујући Крим”.

– Зауставићемо се тек када вратимо земљу у границе из 1991. године.

Одликовања за руске падобранце

РИА Новости: Руси остварили напредак на Маријинском правцу

Руска војска је остварила напредак од око један километар на Маријинском правцу, пише РИА Новости.

Руска агенција је објавила и снимак борби на свом Телеграм каналу. У борбама је наводно погинуо борац из Грузије, који је ратовао на Украјинској страни.

Си-Ен-Ен: Зеленски планира да пошаље списак неопходног наоружања

Украјински председник Владимир Зеленски планира да пошаље списак неопходног оружја Сједињеним Државама, пише Си-Ен-Ен.

– Зеленски, који се састао са председником Комитета за спољне послове Представничког дома, Мајклом Меколом и још четири члана Представничког дома, рекао је да планира да им пошаље списак наоружања, укључујући борбене авионе Ф-16, за које верује да су потребни како би се убрзао крај конфликта – пише Си-Ен-Ен.

Украјинска војска одбила 71 руски напад

Прочитајте још:  Доктор Јевгениј: Руски светац који је до краја остао уз последњег руског цара и свесно жртвовао свој живот!

Украјинска војска известила је да је одбила 71 руски напад у последња 24 сата на североистоку и истоку Украјине, објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Украјина је одбила нападе код Купијанска у источној Харковској области, и Лимана, Бахмута, Авдејевке и Шахтјорска у Доњецкој области, где, према подацима Генералштаба, Русија концентрише своје главне офанзивне напоре.

Генералштаб је такође известио да је Русија током протеклог дана извела 14 ракетних удара, 19 ваздушних и 57 напада артиљеријским ракетним системима.

Медији

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *