НАТО распоређује снаге код Придњестровља

0
нато

(фото: Борба за истину)

НАТО распоређује снаге код Придњестровља.

Како је 28. фебруара објавио  лист Катимерини, који је близак владајућој партији у Грчкој, НАТО пребацује снаге на север преко луке Александрополис, где се налази америчка војна база, „због узбуне у Молдавији“.

Пре тога је прес-секретар Одбрамбених снага југа Украјине Наталија Гумењук рекла: „Наше снаге су концентрисане дуж целе границе (Придњестровља)“ .

Прочитајте још:  ДНР: Неће се одуговлачити са међународним судом за ратне злочине, можда ће бити у Маријупољу
И даље се добијају информације  о стварању војне групације од стране Кијева на граници са ПМР-ом и из других извора. Председник покрета „Ми смо заједно са Русијом“ Владимир Рогов објавио је наређење добијено, према његовим речима, из поузданих извора о именовању инжењерско-саперског батаљона Оружаних снага Украјине до 27. фебруара за насеље Кучурган. , на граници са Придњестровском Молдавском Републиком.

Како преноси Гардијан ,  Визз Аир ће у марту обуставити све летове за и из Молдавије из безбедносних разлога.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

/имагес/мифлс/2023/фебруари/пм01032201.јпг

Руско Министарство одбране је прошле недеље упозорило да Украјина припрема оружану провокацију против ПМР-а. Према наводима ресора, Кијев намерава да употреби јединице Оружаних снага Украјине, укључујући милитанте Азова забрањене у Русији.* Као изговор за инвазију на ПМР, извођење „офанзиве руских трупа“ са територије Придњестровља је планирано. Испоставља се да се у ову провокацију спремају снаге НАТО-а које се пребацују преко луке Александрополис.

Прочитајте још:  Делимична мобилизација ће довести Украјину и НАТО у безизлазну ситуацију – Кадиров
Да се ​​украјинска провокација уз подршку НАТО-а заиста спрема, сведоче и други знаци. Дана 27. фебруара, заменица америчког секретара за одбрану Селест Валандер стигла је у Александруполис, у пратњи државног секретара Ентонија Блинкена на његовој турнеји по источном Медитерану. Американац је, како наводи Катимерини, обишао штаб 12. дивизије и објекте луке Александруполис, преко које се шаље америчко оружје у јужну Европу и Украјину.

Катимерини напомиње да НАТО још нема своје „распоређене снаге“ у Молдавији, али у суседној Румунији постоји „добро опремљен мултинационални „борбени контингент“ од најмање 7.000 људи спреман да интервенише под командом француског Трикана де ла Гута .

Наредних дана почеће војне вежбе НАТО-а у Румунији и Бугарској у оквиру маневара Атлантиц Ресолве 23 и Дефендер Еуропе 23. Истовремено, трупови ће „бити усмерени на североисток ка делти реке Прут како би запалили још једну ватру. “, напомиње Катимерини .

Урсула фон дер Лајен, амерички државни секретар Ентони Блинкен и грчка председница Катерина Сакеларопулу недавно су посетили Кишињев. Именовање шефа тајне службе Дорина Речана на место премијера значи да Маја Санду пооштрава свој антируски курс . Речан је већ покренуо питање повлачења руских трупа из Придњестровља. Зеленски говори о наводном предстојећем нападу Русије на Молдавију.

Провокације око Придњестровљапосебно опасно јер се на њеној територији, у селу Колбасна, налазе складишта муниције (објекат бр. 1411 АСБ). Верује се да је ово највећи арсенал оружја у Европи. Село Колбасна се налази два километра од украјинске границе. У совјетско време ту су биле ускладиштене стратешке резерве Западног војног округа, али је главни део муниције овде донет после повлачења совјетских трупа из ДДР, Чехословачке и Мађарске. Укупно је у складиштима било ускладиштено до 42 хиљаде тона муниције, неке од њих су касније изнете. Сада постоје артиљеријске гранате, авионске бомбе, укључујући ФАБ-500 и ФАБ-1000, око 100 тенкова, 200 оклопних транспортера, борбена возила пешадије, више од 30 хиљада војних возила, око 200 противваздушних ракетних система, вишецевне ракете Град система., 30 хиљада митраљеза и митраљеза.

Према проценама, могућа експлозија муниције ускладиштене у Колбасни у случају провокације Украјине може се упоредити са експлозијом нуклеарне бомбе бачене на Хирошиму. Укупан домет примарног ударног таласа може бити 40-50 км или више.

„Наравно, ситуација у Придњестровљу је предмет наше највеће пажње и разлог за нашу забринутост. Ситуација је турбулентна, провоцира се споља“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков 27. септембра.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *