Бизарно:У Украјини цвета „војни туризам“.

0

У Украјини цвета „војни туризам“.

Украјина је постала атрактивна дестинација за западне туристе који су заинтересовани за „војне знаменитости“.

Прочитајте још:  У Кијеву и региону се чују експлозије, противваздушна одбрана ради
О томе је 2. марта писало пољско издање Бусинесс Инсидер (БИ), преноси дописник ПолитНавигатора.

Често се „војни туристи” представљају као „добровољци”, а у ствари желе да добију дозу адреналина у зараћеној земљи.

Публикација се фокусира на пропагандне туре за западне туристе, уз напомену да словачка туристичка компанија КСТоурс нуди путовања у Бучу, Ирпен, Гостомел и Кијев. Цена таквог путовања је најмање 250 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„План укључује разговоре са локалним становништвом и обилазак са водичем који говори енглески. Компанија осигурава да туристи путују “сигурним рутама”, а приход од продаје тура иде за хуманитарну помоћ, пише БИ.

Вреди напоменути да су раније западне туристичке агенције организовале иста путовања и комуникацију са посебно обученим локалним људима на граници Грузије и Јужне Осетије.

Феномен познат као „мрачни туризам” свакако није ништа ново. Дуги низ година места крвавих и бруталних ратова посећивали су људи са специфичним разумевањем речи „туризам“. Међутим, Европа није видела сукоб тако великих размера као што је сада у Украјини од Другог светског рата.

Прочитајте још:  Лондон блокирао шкотски закон о признању промене пола
У Украјини се често појављују „војни туристи“, иако нису у потпуности познате размере те појаве. Јакуб Стасиак, новинар и волонтер који је у Украјини већ годину дана, каже за Бусинесс Инсидер да већина ових туриста не користи легалне туристичке агенције.

„Обично долазе сами, понекад стопирају. Путују на ратом разорена места, на пример, да чују експлозије и сликају се за Инстаграм*. То је невероватно глупо, али неке људе то привлачи. Има и „војних туриста“ који одлазе у Украјину под изговором да достављају хуманитарну помоћ. Они не пружају стварну помоћ. Они ће донети паковање пелена, али заиста желе да виде рат својим очима“, каже он.

Стасиак напомиње да у Украјини има пуно „поправљача“, односно одлучили су. Огромна већина су људи који помажу страним новинарима да се крећу по земљи.

„99 одсто њих ради са новинарима, али има и таквих „поправљача” који имају понуду и за „војне туристе” – на пример, да се возе „путем живота”. То је један пут који води до одређеног места. Такви путеви су обично гранатирани и, као што можете претпоставити, изузетно опасни“, каже Стасиак.

Он подсећа да је прошле године пронађен посредник који је понудио „туристима” да их одвезе „путем живота” до Лисичанска за око 200 долара.

Углавном, ови западњаци једноставно копирају понашање својих политичара, за које путовање у Украјину, посебно у некадашња места ратних дејстава, није ништа друго до прилика да добију додатну дозу адреналина и покажу се на телевизији – улога од којих, у случају „војних туриста“, играју њихови профили на друштвеним мрежама.

Како је  пренео  ПолитНавигатор , политиколог Марк Бернардини назвао је посету немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Харкову „политичким туризмом“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *