Цвијановић пристала на заједничку НАТО вежбу

0

(фото:БН ТВ)

Цвијановић пристала на заједничку НАТО вежбу.

Одржавање заједничке вежбе са Војском Србије услов је председавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић за давање сагласности за одржавање вежбе са НАТО-ом, сазнаје Истрага.ба.

Подсећамо, Цвијановић је на последњој седници Председништва БиХ повукла са дневног реда све материјале који се односе на Оружане снаге БиХ, међу којима је био и предлог Закључка којим се даје сагласност за одржавање војне вежбе “ИММЕДИАТЕ РЕСПОНСЕ 2023.” у којој би учествовали припадници ОС БиХ, те оружаних снага САД-а, Њемачке и Хрватске.

Председавајућа Предсједништва је, у међувремену, обавестила међународне званичнике у БиХ да ће она, ипак, дати сагласност на одржавање вежбе са НАТО-ом, али под условом да Предсједништво да сагласност за одржавање заједничке војне вежбе Оружаних снага БиХ и Војске Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Тако сада све зависи од кадрова СДП-а БиХ у институцијама БиХ. Уколико члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и министар одбране БиХ Зукан Хелез пристану. Оружане снаге Босне и Херцеговине одржат ће вежбу са Војском Србије.

Заједничка војна вежба БиХ и Србије требала је бити одржана у октобру 2021. године. Али, бивши министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић је донео одлуку о “одгађању вежбе”.

Међутим, “одгађање” је, фактички, значило “отказивање”, јер је одлука Предсједништва БиХ “истекла” у периоду “одгађања”. То је изазвало реакције кадрова СНСД-а у институцијама БиХ.

Тадашњи члан Предсједништва БиХ Милорд Додик је затражио смену министра одбране БиХ Сифета Поџића. Као разлог за смену Додик је навео непоштивање Устава БиХ јер је Поџић отказао војну вежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке.

Прочитајте још:  Васељенски удар на српску цркву могао би да има велике последице по регион

Сада Жељка Цвијановић намерава обновити стару идеју, условљавајући, заправо, одржавање заједничке вежбе са НАТО-ом, одржавањем вежбе са Војском Србије. С обзиром на то да је због Поџићеве одлуке о “одгоди” истекла ранија сагласност Предсједништва БиХ на одржавање ове вежбе, за вежбу са Србијом би морала бити донесена нова одлука.

А чак ако Предсједништво буде донело одлуку о одржавању вежбе, министар одбране БиХ Зукан Хелез би могао, по узору на свог претходника Поџића, “одгодити њено одржавање”.

Уколико не буде прихваћено одржавање заједничке вежбе са Војском Србије, председавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић ће предложити усвајање закључка којим се ставља мораториј на све вежбе Оружаних снага БиХ.

Истрага.ба

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *