СУБВЕНЦИОНИСАНО БРАШНО ЗА ЈЕФТИН ХЛЕБ: Векна “сава” не сме преко 57 динара

0
хлеб

Foto: Shutterstock

Министарство трговине позвало је регистроване произвођаче хлеб да се до 5. марта пријаве за куповину брашна по субвенционисаним ценама из Робних резерви, а на располагању су 32.000 тона ове сировине. Пекари који се пријаве до недеље у поноћ, а имају могућност да то ураде мејлом, моћи ће да конкуришу и да праве јефтин хлеб за потрошаче.

Ово је данас изјавио помоћник министра трговине Жарко Малиновић, истичући да ће током следеће недеље комисијски бити направљена расподела и омогућено да од надлежних институција преузму брашно.

Пекари који купују субвенционисано брашно имају обавезу да од њега праве основну врсту хлеба чија је максимална малопродајна цена прописана уредбом и износи 57 динара. Малиновић указује да трговце ништа не спречава да те векне продају и јефтиније.

– Водећи рачуна о заштити потрошача омогућили смо да хлеб до краја јуна буде по субвенцонисаној цени, даље ћемо пратити стање на тржишту и на основу тога доносити мере – рекао је Малиновић за РТС.

– Пазимо и на нашу привреду и у сарадњи са Унијом пекара и са ПКС дошли смо до тога да је неопходно да обезбедимо за њих јефтину сировину, у прошлом турнусу смо поделили више од 30.000 тона, сада је на располагању 32.000 тона за које до краја ове недеље пекари могу да се пријаве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је истакао да ће током следеће недеље комисијски направити расподелу и омогућити да од надлежних институција преузму брашно. Право да конкуришу имају пекари који су у тренутку доношења уредбе били регистровани за ту делатност, а моћи ће да купе брашна пропорционално количини хлеба који производе.

Прочитајте још:  Србија: Ухапшен Украјинац са великом количином новца

– Захваљујући чињеници да водимо одговорну економску политику, ми смо имали повећање минималца, али и други импути су поскупели, не говорим о брашну – објаснио је Малиновић. – Ми смо омогућили да брашно добијају по субвенционисаној цени, али су енергенти значајно поскупели. Закључили смо да је потребно за 3,5 динара у односу на претходну уредбу да подигнемо цену, то није значајно повећање за грађане, али је компензација за пекаре.

Он је истакао да Министартво и Влада морају да воде рачуна да приликом доношења мера, истовремено морају да воде рачуна и да ограничавањем цене обезбеде јефтине производе за грађане и да не доведу привреду у такав проблем да не буде у стању да испоручи производе.

– Због тога је ово једна вага где ви у сваком тренутку морате да узмете и леву и десну страну и да на основу тога омогућите оно што је суштина, а то је добра снабдевеност нашег тржишта – истакао је Малиновић.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *