Свињско месо скупље за десет одсто, пилетина „мирује”

0

Месо (фото: Profimedia)

Свињско месо скупље за десет одсто, пилетина „мирује”.

Укидање дела Уредбе о ограничењу цена основних намирница који се односи на свињско и пилеће месо и даље није довело до знатнијег поскупљења у трговинама, али корекција ипак има. Како кажу трговци за наш лист, добављачи су претходних дана испоручивали робу по ценама вишим за 10 одсто за свињско месо, док се цена пилетине углавном није мењала.

Више није на снази ни ограничење трговачке марже од десет процената, па је то можда разлог што се цене меса разликују од трговине до трговине, због чега би купци могли да остваре значајне уштеде. Са друге стране трговци снижавањем појединих цена привлаче купце – свуда су на снази акције, па разлике од објекта до објекта или формата трговине могу да износе и више од 100 динара по килограму.

Прочитајте још:  Промена пола једном годишње. Ово нас чека у Србији, ако не кажемо НЕ!
Да подсетимо, уредба је на снази више од годину дана, а за време важења овог акта, било је прописано да килограм свињског бута не сме да кошта више од 750,20 динара, док је плећка без костију могла да се продаје максимално за 738,10 динара. Највиша дозвољена цена свињског врата била је 688,70, крменадле са костима 659,45, а целог пилета 319 динара по килограму. Из компаније „Делез Србија” наводе да је њихова ценовна стратегија остала иста и после укидања уредбе.

– Током претходне недеље смо добили нове, за 10 одсто више ценовнике добављача свињског меса, док су набавне цене пилећег меса остале на истом нивоу. Приступачне цене, уз квалитетно свеже пилеће месо, довеле су до раста тражње за овом категоријом за око 20 одсто, док свињско бележи пад – објашњавају за „Политику” у овом трговинском ланцу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И конкуренција тврди исто, трговци напомињу да је количина продатог свињског меса за четвртину мања у односу на период пре поскупљења, односно укидања дела уредбе. Тренд и њихова очекивања су да ће свињско месо у наредном периоду благо појефтинити, док ће цене пилетине остати углавном на истом нивоу.

Прочитајте још:  У Србији функционише државни нарко картел који производи и диструбира наркотике? (видео)
Према ценовницима које смо јуче добили из два велика трговинска ланца разлика има. У овом тренутку, најјефтинији свињски бут и плећка могу да се пазаре у „Темпу”, ниже су и цене јунећег меса, док је пилетина у радњама „Меркатора С” повољнија. Цене се разликују и у приватним месарама, па тако варирају у зависности од места, конкуренције и добављача. Свињско је генерално скупо, јер више кошта и производња и сви инпути, што је већ дуже тренд на тржишту. Суштина је да онај ко хоће да уштеди у овом тренутку има прилику и требало би да прати ценовнике и акције у различитим трговинама.

Из ресорног министарства ових дана, а посебно после укидања дела уредбе, стизале су поруке да не постоји ниједан објективан разлог за поскупљење свињетине и пилетине у Србији, после укидања ограничења за њихове цене. Наводе да је потражња стабилна, а нису повећани ни трошкови производње, пре свега се мисли на цену кукуруза, који је основна компонента хране за животиње и која је пала. Из министарства су нагласили да и даље свакодневно анализирају кретања цена и на основу тога доносе одлуке, а поводом најава појединих кланичара да ће након „одмрзавања”, већ од следећег месеца, свињски бут коштати и до 900 динара, крменадле 800, а цело пиле 360 динара за килограм, они су поручили да држава у сваком тренутку има могућност да реагује и спречи злоупотребе.

Прочитајте још:  СНС кадар да глава заболи: Уписано 1.033 бирача, за ДА 1033, за НЕ 1.033
У трговинским ланцима, не само када је реч о месу, него и другим намирницама кажу да бележе различите промене куповних навика. Најупечатљивији је раст учешћа приватних робних марки за које се купци све више опредељују од када је кућни буџет мањи.

Добра снабдевеност речном и морском рибом

Из „Делеза” наводе да купце током поста очекује квалитетан асортиман и добра снабдевеност речном и морском рибом. Од када је почео пост трговци углавном у радњама имају различите попусте на све врсте рибе, а како показују ценовници, цене су чак и ниже у односу на период око Божића. Препорука је и у овом случају да се обиђе више радњи и рибарница, јер су акције изгледа најуспешнији начин за привлачење купаца.

Јелица Антељ/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *