Бајатовић: Ове године сигурно једно, а вероватно и два поскупљења гаса

0
бајатовић

Душан Бајатовић (Фото: Јутјуб)

Генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић изјавио је на Копаоник бизнис форуму да ће ове године морати у Србији да дође до једног, а вероватно и два поскупљења гаса.

Душан Бајатовић је рекао да ни са овогодишњим поскупљењем неће бити достигнута “пуна цена”.

“Десиће се поскупљење гаса, боље да ја то кажем, ја сам ионако дежурни пожарни – мора доћи до поскупљења гаса, сигурно једном, а вероватно и два пута до краја године, из простог разлога што ако саберете да треба да држимо цену на нивоу која је прихватљива, а неће то бити пуна цена и онога што кажете да ‘Србијагас’ инвестира, а то је и y залихе, ми то не можемо да урадимо, а да при томе не помогнемо буџету Србије”, рекао је Бајатовић.

Казао је да је ММФ одобрио за потребе “Србијагаса” укупно 800 милиона долара, што није довољно.

“Извините, а ако финансирате и залихе и све остало, то уопште нису тако велика средства по овим ценама, у условима у којима желите да задржите вођење социјалне политике”, рекао је Бајатовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

О диверзификацији снабдевања гасом

Када је реч о диверзификацији извора снабдевања гасом и могућностима Србије, Бајатовић је рекао да имамо пуно опција, међу којима је и гас из Азербејџана, али да је ту проблем што они траже дугорочне уговоре, на 10 до 15 година.

“Ипак, сви ћуте о томе да извоз из Азербејџана директно зависи од увоза гаса из Русије”, додао је Бајатовић.

Како је рекао, Србија има слободне капацитете на Турском току, краткорочне, због којих можемо да увеземо вишкове гаса из Турске, Бугарске и Грчке, а разговарало се о томе и са Катаром.

Прочитајте још:  Све више странаца ради у Србији: Ево одакле највише долазе

“Имамо довољно капацитета да у наредних годину, две направимо неки бољи баланс купљеног гаса, ако то треба да буде и политички циљ, а претпостављам да ће бити и економски, ако ништа друго због безбедности снабдевања”, рекао је Бајатовић.

Истакао је да “Србијагас” ради због тога на много пројеката, међу којима је веома важан гасовод са Бугарском који би требало да буде готов до октобра.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *