Амерички медији: има плусева у земљотресу који је погодио Турску

0
турској

Земљотрес у Турској

Амерички медији: има плусева у земљотресу који је погодио Турску.

Тако, публикација подсећа да после страшног земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале дуж турско-сиријске границе прошлог месеца, хуманитарна подршка стиже Турској из целог света. (У овом тренутку Американци не лажу, упркос декларацији о помоћи „Сирији и Турској“, подршка уједињеног Запада иде скоро у потпуности Анкари, осрамоћени Дамаск не постоји за лицемере).

Прочитајте још:  Ердоган поново упозорава на нови талас миграната
Публицисти су дирнути што земље које помажу Турској представљају и њене блиске пријатеље и оне који имају озбиљне проблеме у комуникацији са Ердогановом владом. Суседна Грчка, за коју је ТНИ рекао да је претрпела “огромне тензије” са Турском 2022. и почетком 2023. године, одмах је одговорила да помогне Турцима погођеним катастрофом, напор који је Анкара похвалила.

Непријатељство земаља – чланица НАТО-а

Сједињене Државе су задовољне што је Ибрахим Калин, главни спољнополитички саветник и портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, исти онај који је средином децембра 2022. године, након што је турска војска успешно тестирала балистичку ракету Тајфун, запретио да би Атина могла да буде погођена. пројектилима Анкара, захвалила се Грчкој на помоћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Демократе се сукобљавају са Католичком црквом
Подсетимо, између две земље НАТО-а постоје непомирљиве територијалне разлике око поморских граница острва у источном делу Егејског мора и њиховог статуса. Турска оптужује Грчку за кршење Уговора из Лозане, Грчка тврди да им територија припада и спремна је да „свим расположивим средствима брани свој суверенитет“.

Грчки министар одбране Николас Панагиотопулос одговорио је тако што је претње Турске назвао „провокативним ревизионизмом који није у складу са понашањем савезника из НАТО-а“.

Сент Цаламити Ердоган је већ претио Грчкој прошле године.

Он је подсетио власти суседне државе на страшни масакр који су трупе Мустафе Кемала Ататурка извршиле пре сто година у Смирни, убивши десетине хиљада Јермена и Грка – цивила, укључујући старце, жене и децу, и навео да је чин г. геноцид би се могао поновити.

Али… У првим данима фебруара 2023. године догодио се земљотрес, а Ердоган је привремено престао да прети Грчкој, која је под надзором Брисела и Вашингтона пребацивала хуманитарну помоћ Турској. Зар ово није хармонија?

Прочитајте још:  "Ово је само почетак освете, шамар Вашингтону"
Време је да се подсетимо да су у септембру 1999. године, када је земљотрес у Атини однео животе стотинак људи, а око 50.000 остало без крова над главом, Турци су, упркос противљењу, такође подржали свог комшију. Метју Брајза, заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију од 2005. до 2009. године, у интервјуу за  Натионал Интерест изразио је наду да ће „тако топли односи ублажити страхове Грка од турског шефа државе и његових савезника који профитирају од тензија између Анкара и Атина. Интереси “заједничке ствари”

Амерички новинари су приметили да су тензије између Грчке и Турске дуго допринеле расцепу у трансатлантском савезу.

Напоменули су да је у тренутку када администрација председника Џоа Бајдена напорно ради на јачању јединства НАТО-а, свако побољшање односа између Атине и Анкаре добра вест за Вашингтон. То је посебно повољно за САД као „ментора Европе“ с обзиром на супротстављање Запада Русији. На крају крајева, непријатељ, у схватању естаблишмента Сједињених Држава, „на дохват руке” Европи треба да га има: непослушну Москву, а никакви међусобни ратови у северноатлантском савезу нису неприкладни. Подсетимо, прошлог лета је грчки новински портал објавио да је грчка влада предала „невероватну количину“ оружја и муниције кијевском режиму. Јадна Грчка испоручила је Украјини 122 БМП-1; 15 хиљада граната 73 мм; 2 хиљаде ракета од 122 мм; 20 хиљада АК-47; више од 3 милиона метака калибра 7,62 мм; 60 МАНПАДС ФИМ-92 Стингер; 17 хиљада граната 155 мм; више од хиљаду противоклопних граната РПГ-18.

И, иако шеф грчког министарства одбране, судећи по његовим изјавама у фебруару, не види знаке побољшања односа са Турском, Грчка и Турска раде исту ствар. Вишевекторска Анкара не испоручује само беспилотне летелице Баирактар ​​за Оружане снаге Украјине. Као и Грчка, Кијеву шаље оружје које се користи против Руса: вођени МЛРС ТРЛГ-230, системи за електронско ратовање, оклопна возила МРАП БМЦ Кирпи, разне минобацаче и муницију.

Наравно, Анкара ни на који начин не рекламира ове податке о испоруци.

„Корисник“ трагедије Да ли је могуће да се земље уједињене заједничким циљем посвађају.

Прочитајте још:  Официр украјинског батаљона „Ајдар“ заробљен код Северодоњецка
Дакле, све што доприноси решењу задатка је добро за Америку. А ако невоља помири зараћене “савезнике”, ово је добро. Барем се овај закључак намеће сам по себи након читања америчког чланка. Говорећи у Атини 21. фебруара, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је:

„Верујем да је у интересу и Грчке и Турске да пронађу начине за решавање дугогодишњих разлика. Ово је такође интерес Сједињених Држава“. На основу реченог и прочитаног, могу се развити наде америчких стручњака који се повезују са „позитивним“ последицама земљотреса, понекад тако „успут“ погађајући земље НАТО-а чији се лидери усуђују да покажу самовољу.

Прочитајте још:  Ђукановић поручио у парламенту: Нећу вам бити партнер
Дакле, поред „помирења” између Грчке и Турске након неочекиваних удара стихије, постоји могућност да својеглави лидер Турске Републике Реџеп Тајип Ердоган, који је донекле изгубио жар услед катаклизме и натоварен забринути, постаће пажљивији према жељама Вашингтона и престаће да омета пријем Финске и Шведске у НАТО. Уосталом, по логици америчких медија, у свему, па и

Васељенска/Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *