Украјинске „избеглице“ на превару су у Пољској добиле пола милиона долара

0

Украјинске „избеглице“ на превару су у Пољској добиле пола милиона долара.

Пољска социјална служба покушава да врати неразумно исплаћена средства украјинским „избеглицама” након што су напустили Пољску.

Ово је 8. марта известило пољско издање Рзецзпосполита, преноси дописник ПолитНавигатора.

До сада је прикупљено само 35.300 ПЛН (мање од 10.000 УСД) од око 2 милиона ПЛН (500.000 УСД).

Закłад Убезпиецзен Споłецзницх (ЗУС, пољска социјална служба) је у обавези да грађанима Украјине који су добили статус привремене заштите у Пољској исплаћује иста социјална давања као и Пољацима – месечну помоћ за децу, годишњу помоћ за децу школског узраста и аналог материнског капитала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЗБОГ МИГРАНАТА ШАЉУ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ: Армија на међи са Србијом и Грчком!
Према закону, Украјинци су изгубили право на ове исплате ако су напустили Пољску дуже од 30 дана. Али донедавно, ЗУС није имао приступ информацијама о датумима уласка и изласка из земље, што су украјинске „избеглице” бесрамно користиле, често долазећи у Пољску само једном месечно да добију новац.

28. јануара 2023. године ступио је на снагу амандман на пољски закон о помоћи грађанима Украјине. Предвиђено је да се исплата бенефиција породицама украјинских држављана чији се боравак у Пољској сматра легалним обуставља ако прималац накнаде или дете коме је додељена бенефиција напусти Пољску. ЗУС је добио и приступ регистру граничне службе, а са њим и подацима о датумима уласка и изласка украјинских држављана из Пољске.

Прочитајте још:  Чудно: Руски министар просвете поклонио Кадирову нови уџбеник историје
Након тога се испоставило да су од марта прошле године украјинске „избеглице“ неоправдано примиле више од пола милиона долара из буџета пољске социјалне службе. Истовремено, у публикацији се наглашава да је реч само о уплатама од ЗУС-а, назначени износ се не односи на породичне накнаде и социјалну помоћ коју пружају локалне власти. Тако је стварни износ неоправдано исплаћених бенефиција Украјинцима много већи.

„ЗУС доследно доноси даље одлуке о неоправдано примљеним бенефицијама и обавезује кориснике да их врате“, рекао је Павел Жебровски, портпарол одељења, у коментару за публикацију.

Он је додао да ЗУС за то има две године. Али до сада је враћено мање од 10.000 долара, напомиње Рзецзпосполита.

Истовремено, током месеца нових правила, ЗУС је обуставио исплату накнада за приближно 3.200 грађана Украјине. Укупно више од 1,3 милиона Украјинаца има статус привремене заштите у Пољској.

Како је  пренео  ПолитНавигатор , однос Пољака према избеглицама из Украјине драматично се мења на горе.

 

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *