ЕУ наставља антисрпску политику: Усвојена визна либерализација за тзв. Косово

0
војни експерт србија и косово

војни експерт србија и косово

ЕУ наставља антисрпску политику: Усвојена визна либерализација за тзв. Косово

После данашњег усвајања става ЕУ, та одлука би сада требало да се усвоји и у Европском парламенту, пре него што буде потписано и објављено у Службеном гласнику ЕУ.

Савет ЕУ објавио данас да је усвојио став у првом читању о путовању без виза за носиоце пасоша које издаје тзв. Косово.

– Нова правила ће омогућити власницима косовских пасоша да путују у ЕУ без визе на период од 90 дана у било ком периоду од 180 дана. Ово изузеће од визног захтева це се примењивати од датума када Европски систем путних информација и ауторизације (ЕТИАС) почне да функционише или од 1. јануара 2024. године, шта год наступи прво – наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Још једна земља повукла признање независности тзв. Косова
Како је наведено, тзв. Косово је уложило велике напоре да унапреди своју безбедност и управљање миграцијама и да своју визну политику усклади са политиком ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Надамо се да ће наша сарадња у овим областима и даље бити плодоносна – изјавила је данас шведска министарка за миграције Марија Малмер Стенергард.

Савет ЕУ сматра да је тзв. Косово постигло значајан напредак на мапи пута за либерализацију визног режима, а на основу ове процене, Европска комисија је предложила да се укину визе за носиоце пасоша које је издало тзв. Косово.

Савет додаје да ће овај корак обезбедити да цео регион Западног Балкана буде под истим визним режимом.

Комисија наводи и да це наставити да активно прати спровођење ових захтева, укључујуци усклађивање визне политике, кроз механизам за либерализацију визног режима.

Прочитајте још:  САД Косовом понизиле Украјину
Председништво Савета ЕУ и представници Европског парламента постигли су договор о нацрту уредбе о безвизним путовањима за носиоце пасоша које издаје тзв. Косово 14. децембра 2022 године.

После данашњег усвајања става ЕУ, та одлука би сада требало да се усвоји и у Европском парламенту, пре него што буде потписано и објављено у Службеном гласнику ЕУ.

Прочитајте још:  Палестина упозорила Србију да ће прекинути све дипломатске односе са нама!
Како се наводи у саопштењу употреба имена “Косово” не прејудицира ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом СБУН 1244/1999 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности тзв. Косова.

Србија данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *