Након две ноћи насилних протеста, владајућа грузијска партија повукла спорни закон о “страним агентима” из скупштинске процедуре

0
закон

Протести у Грузији

Владајућа партија Грузије саопштила је да повлачи закон о “страним агентима” након две ноћи насилних протеста против усвајања тог акта у парламенту, за који демонстранти сматрају да је писан по руском узору и да представља корак ка ауторитарности.

У свом саопштењу странка Грузијски сан истакла је у саопштењу да “безусловно повлачи нацрт закона који су подржали без икаквих резерви“, навевши потребу да се смањи “конфронтација” у друштву.

 

Закон, који би од грузијских невладиних организација које примају више од 20 одсто средстава из иностранства захтевао да се региструју као “страни агенти” или да се суоче са казнама.

Протести у Тбилисију су почели испред зграде грузијског парламента 7. марта, након што је предлог закона о страним агентима усвојен у првом читању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полиција је у уторак и среду током насилних демонстрација користила сузавац и водене топове ухапсивши 77 особа.

У понедељак је у самој згради парламента избила краћа туча за време дебате о том спорном закону, за који критичари кажу да је направљен по узору на законодавство у суседној Русији.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *