Орбан: Никад нисмо били тако близу светског рата

0
орбан

Виктор Орбан (Attila Volgyi/XinHua)

Свет никада није био тако близу томе да се локални сукоб претвори у светски рат, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан у јутарњем програму за мађарски радио “Кошут”.

“Лидери западног света горе од ратне грознице, држе охрабрујуће говоре, причају о победи са још више жртава и слања све опаснијег оружја у Украјину”, навео је Орбан и приметио да уместо да се свет једногласно определи за мир, међународно јавно мњење је постало подељено, јер само Турци, Арапи, Кинези и Африканци позивају на прекид ватре и мировне преговоре.

Орбан је додао да се још пре годину дана надао да оружани сукоб на истоку Европе неће прерасти у прави рат.

У међувремену се догодило супротно, наводи мађарски радио.

Мађарске службе сматрају да је број жртава на обе сукобљене стране више од 100.000.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ако се саберу губици две стране, 200.000-300.000 људи се сигурно неће вратити кући”, навео је премијер Мађарске и оценио да је та земља уз Ватикан једина у Европи која је за мир.

Око украјинско-руског сукоба свакако има доста пословних шпекулација и економских интереса, подвукао је он.

Орбан је нагласио да да су држави потребни војска, патриотски настројени људи који би бранили Мађарску и национална култура.

“Зато је важно повећати број војника, повећати њихову професионалност, подићи ниво обуке и обезбедити им савремену технологију. Мађарска је на страни мира, али наша земља не сме бити беспомоћна. Мађарска не сме бити оштећена”, нагласио је мађарски премијер.

Према његовим речима, већина у земљи је опредељења за мир, док је левица за рат.

Прочитајте још:  Како је изгледала српска варош у самом центру Будимпеште и зашто је нестала

“Све док се левица финансира из иностранства, очекује се да буду проратни”, додао је он.

Амерички председнички избори могу донети промене
Орбан се дотакао и чињенице да се о трансформацији европског електро-енергетског система може говорити само ако се говори о крају рата.

“Отворила се велика прилика за оне који желе да промене традиционалне европске односе, француско-немачку осовину. Американци сада стоје иза конфликта у Украјини. Сједињене Државе не желе прекид ватре”, навео је он и додао да би амерички председнички избори 2024. могли да донесу промене.

Када је економија у питању, оценио је да ће до краја 2023. године стопа инфлације пасти испод 10 одсто, јер је влада донела потребне одлуке и мере.

“Двадесет мера које су широко прихваћене донеће резултате”, нагласио је Орбан и још једном поновио да би инфлација одмах била преполовљена када би санкције биле укинуте сутра ујутру.

С друге стране, то се може постићи тако што би се ставио вето на одлуке о санкцијама које би нанеле велику штету Мађарској.

 

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *