Амерички амбасадор упозорава Орбана: Мађарска да се одмакне од Русије

0
мађарска

Виктор Орбан (www.globallookpress.com © Britta Pedersen/dpa)

Мађарска се нашла на важној прекретници и сада је тренутак да се одмакне од Русије како би ојачала своје односе са западним савезницима, поручио је амбасадор САД у Будимпешти Дејвид Пресман.

“Мађарска је стигла дошла до важног тренутка у одређивању свог будућег пута. Док руски неоправдани рат бесни на следећем путу, време је сада, за јачи однос између Мађарске и њених трансатлантских савезника и партнера”, поручио је Пресман, пренео је “Блумберг”.

Према оцени америчког медија, “несвакидашње директна примедба” амбасадора САД о спољној политици НАТО партнера где је акредитован, уследила је након овонедељних консултација Пресмана у Стејт департменту и разговора са америчким шефом дипломатије Ентони Блинкеном.

Током ових консултација у Вашингтону, амбасадор Пресман водио је разговор са претпостављенима о “јединствено антиамеричкoj реторици високих мађарских званичника, и продорно антиамеричкој реторици у медијима које контролише влада Мађарске”, навео је “Блумберг”.

У међувремену, мађарски премијер је дан раније, на економском форуму у Будимпешти оценио да је време да његова земља преиспита даље односе са Русијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мађарска ће морати да преиспита своје односе са Русијом због “геополитичке реалности која се мења”, а добра сарадња са Москвом је у интересу Будимпеште, истакао је Орбан.

Према Орбановим речима, односи Европе и Русије су толико нарушени ратом да се можда још дуго неће опоравити.

У таквој ситуацији Мађарска мора “озбиљно да размисли” о томе како ће развијати те односе – спољнополитичке и економске – у наредних 10 до 15 година.

Орбан је додао да енергетска повезаност Мађарске са Русијом “посебно” мотивише интересовање за даљу сарадњу са Москвом, пише РТ.

Прочитајте још:  Дипломатски рат Хрватске и Мађарске: Орбан – отели су нам море, Хрвати уручили ноту

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *