Генерал Младић ће сутра обележити 80. рођендан

0

Ратко Младић (фото: Tanjug/AP)

Генерал Младић ће сутра обележити 80. рођендан.

Прочитајте још:  Нема више телефонских позива и смс порука?
Генерал Ратко Младић, који сутра прославља 80. рођендан, здравствено се мало опоравио, рекао је Срни његов син Дарко Младић.

Он каже да је генералу овог викенда у посети у Хашком трибуналу супруга Босиљка.

“Сви смо срећни да је жив и да се ипак колико-толико опоравио да можемо да заједно седимо и причамо. Није се скроз опоравио, нема још снаге да се креће слободно, него са штапом мало може да пређе, али ипак је боље него јесенас, када је буквално био на ивици – рекао је Дарко Младић, који је прије две недеље са ћерком посетио оца.

Прочитајте још:  Легендарни српски генерал - умире у тамницама Хага
Он је додао да много људи честита рођендан генералу Младићу преко њега или супруге Босиљке, те да му шаљу писма, честитке и усмено и писмено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Видим да је народ још увек уз њега свим срцем” – рекао је Дарко.

Што се тиче медицинског третмана, Дарко Младић је подсетио да, од када су га прошле јесени посетили српски лекари, нису долазили нови, али да је то у плану.

“Пар лекара је било јесенас. Тако да у зависности од тога како ће даље ситуација да се развија, видећемо које лекаре ћемо да шаљемо. Углавном ићи ће још” – рекао је Дарко Младић.

Ратко Младић рођен је 12. марта 1943. године у селу Божиновићи у општини Калиновик, тада у Краљевини Југославији, а данас у Републици Српској.

Априла 1992. године Младић је ванредно унапријеђен у чин генерал-потпуковника, а већ наредног дана постављен је за начелника штаба и уједно замјеника команданта у Команди Друге војне области ЈНА у Сарајеву. На ту дужност ступио је 10. маја 1992. године.

Прочитајте још:  НАЈТАЈНИЈА ОПЕРАЦИЈА ВРС: Овако је Младић намагарчио НАТО
Младић је 12. маја 1992. године, одлуком Народне скупштине Српске Републике у Бањалуци, а на предлог Радована Караџића, постављен за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996. године, а редовно је унапређен у чин генерал-пуковника 24. јуна 1994.

Младић је 1995. године пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине.

Прочитајте још:  Путин слави 71. рођендан: Русија јача него икад
Новембра 1996. године, указом тадашњег председника Републике Српске Биљане Плавшић, Младић је смењен са места команданта Главног штаба Војске Републике Српске, а званично војна каријера му се завршава половином 1997.

Пензионисан је 7. марта 2002. године, када указом председника Републике Српске “престаје професионална војна служба генерал-пуковника Ратка Младића”.

Прочитајте још:  Забрањена клима: У Јури раде у прегрејаним халама
Међутим, генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СР Југославији све док указом тадашњег председника СР Југославије Војислава Коштунице није пензионисан 28. фебруара 2001. године.

Хашки трибунал подигао је 1995. године оптужницу против генерала Младића, који је ухапшен 26. маја 2011. године у селу Лазарево код Зрењанина, а пет дана касније је изручен Хашком трибуналу.

Прочитајте још:  Лукић: Генерал Младић осуђен и за догађаје који нису у оптужници
Суђење је почело 16. маја 2012. године и трајало је укупно 530 дана, током којих су саслушана 592 сведока.

Трибунал га је 2017. године прогласио кривим за злочине у Сребреници 1995. године и друге ратне злочине у периоду од 1992. до 1995. године у БиХ те изрекао казну доживотног затвора, која је потврђена у другостепеном поступку у јуну 2021. године.

Пре него што се 2011. године нашао у притвору у Шевенингену, Ратко Младић је, по налазима лекара, преживео три мождана удара. У притвору је подвргнут бројним терапијама и неколико пута је оперисан.

Катера.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *