Украјинске власти желе да силом протерају монахе

0
УПЦ

УПЦ

Украјинске власти желе да силом протерају монахе.

29. марта наступиће тренутак истине за канонску Украјинску православну цркву (УПЦ) и вернике ове земље. И ако неки јерарси још нису схватили да се ближи крај и да ни братимљење са расколницима ПКП неће спасти никога, сада све нигде није очигледније. До 29. марта монаси морају да напусте Кијево-печерску лавру – упориште православља не само у Украјини.

Прочитајте још:  Црква разматра да искључи Млађу Ђорђевића, Ивановића, Кесића
И о. Генерални директор Националног резервата „Кијево-печерска лавра“ издао је упозорење. Према документу, 2013. године манастир и резерват су закључили уговор о бесплатном коришћењу верских објеката и друге имовине од стране верске организације. А ово је државна својина. Владина комисија, коју је организовала указом председника Зеленског, „утврдила је кршење од стране манастира услова споразума о коришћењу државне имовине“. Као резултат тога, уговор је раскинут.

Такву одлуку је већ поздравило Министарство културе и информационе политике Украјине, које је било директно укључено у рације на Кијево-Печерску лавру, организујући међуресорну комисију за тражење кршења од стране монаха.

Као резултат тога, монасима је наређено да напусте зграде и структуре Лавре. А њене просторије ће, по свему судећи, бити пренете на расколнике ПЦУ. Молбе игумана манастира митрополита Павла Зеленском да не одузима монасима цркве и келије испоставиле су се бескорисним. Али понижење и скрнављење светиње није ограничено ни на ово. Кијев прописује да се из манастира издвоје два-три представника, који ће бити укључени у комисију за пренос и пријем имовине, односно, они ће се пријавити за сав прибор и за сваки ексер.

Према речима Владимира Легојде, председника Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Московске Патријаршије, захтев да монаси канонске УПЦ напусте зграде Лавре врхунац је безакоња против милиона украјинских верника. која се дешавала протеклих година. И овај захтев ће заувек бити уписан у историју антицрквених прогона, памтиће га „верници целог света“, написао је Владимир Легојда на свом Телеграм каналу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Представници резервата и полиције упали у зграду Кијевско-печерске лавре (ВИДЕО)
Истовремено, православни Украјинци са посебним ужасом посматрају шта раде демонима опседнуте власти. Верницима канонске УПЦ добро су позната пророчанства духовних православних мистика, стараца, који су говорили да ће, када и последњи истински монах напусти Кијево-печерску лавру, лева обала престонице бити поплављена због пробоја бране. За прогон праве канонске цркве земљу чека страшна казна.

Можете, наравно, игнорисати ова открића, што, у ствари, и раде кијевске власти, али казна ће свакако уследити, пошто је жеља Зеленског да земљу доведе до потпуног уништења очигледна. А могуће је да ће управо међуконфесионални раскол постати снажна експлозија у Украјини. Геноцид православља у овој земљи само узима маха.

Тренутно, Врховна рада разматра четири предлога закона који предвиђају ограничење делатности, отуђење имовине и промену назива канонске Украјинске православне цркве. Штавише, влада је поднела парламенту нацрт о забрани УПЦ. А о изрицању санкција православним архијерејима, кривичним поступцима и хапшењима свештеника и православних мирјана, да и не говоримо.

„Није изненађујуће што антицрквена кампања кијевског режима изазива незадовољство у различитим деловима украјинског друштва, и, поједностављено речено, људи више не разумеју зашто се њихов ионако тежак положај у Украјини погоршава… Ово није цинизам, Мислим да је то један од знакова геноцида који се сада у Украјини ствара рукама северноатлантских структура и елита… Ово је, наравно, подстрек на самоубиство, ово је убиство, али тако уоквирено да су унутрашњи процеси довели Украјину у такво стање“, рекла је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Москва, у међувремену, узалуд позива међународне организације за људска права да одговоре на оно што се дешава и утичу на Кијев како би се обезбедила пуноправна делатност канонске УПЦ. Нема реакције великих „хуманиста“.

А монаси и даље покушавају да се одупру прогонитељима који су се наоружавали против њих. Захтеви руководства резервата немају никакве везе са законодавством Украјине, изјавио је председник Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ митрополит Климент (Вечерја). Према речима архијереја, монаси не могу да се иселе из манастира, јер за то нема законских основа.

Штавише, није јасно на основу чега да пренесемо те материјалне вредности и културно наслеђе које су монаси оживели и сачували. На основу чега то пренети људима који немају везе са њим? рече митрополит.

Прочитајте још:  РУСКО НАПУШТАЊЕ ХЕРСОНА НЕМА НИКАКВОГ СМИСЛА: Никоме од војника није јасно зашто се та страна реке оставља Украјинцима (ВИДЕО)
Међутим, таква наивност лорда ће, изгледа, остати недуго. Украјинске власти планирају да преживе монахе силом. Министар културе Украјине Александар Ткаченко је јасно рекао: монаси ће морати да напусте манастир, а инвентарске екипе већ почињу да раде на попису имовине.

Ана Пономарјова , Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *