Међународна коалиција против војно-биолошке претње из САД

0
сад

Међународна коалиција против војно-биолошке претње из САД

Међународна конференција објавила је позив на заједничке напоре како би се окончала претња биолошког ратовања повезана са стотинама лабораторија Пентагона широм света.

Конференција је била насловљена:

„Све већа претња НАТО-ове употребе биолошког оружја усред ескалације међународних контроверзи“.

Учесници конференције су потом издали саопштење у име Међународне коалиције за забрану биолошког оружја. Ево шта пише:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Претња НАТО употребом биолошког оружја расте усред ескалације међународне контроверзе“. Дискусије о Конвенцији о забрани биолошког и токсичног оружја, која су прошле године одржана у Женеви /Конференција држава потписница Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја/, поново су показала потребу за хитним усвајањем ефикасног механизма за праћење поштовања Конвенције.

А проблем је што америчка страна одбија да потпише протоколе уз њу и ратификује стварање таквог механизма развијеног још 2001. године.
Ипак, важно достигнуће било је признање америчке стране присуства 46 лабораторија на територији Украјине, које су се бавиле „истраживачком делатношћу“ у оквиру програма и пројеката Агенције за смањење војних претњи – DTRA при Министарству одбране САД.

Истина је да је Вашингтон навео да су ови радови били чисто „мировног карактера“, иако су све активности на овим локацијама одмах обустављене од тренутка када је Специјална војна операција почела, а откривени и објављени документи показују да је развој догађаја имао војни и офанзивни карактер.

Тако је на међународном нивоу било могуће доказати чињеницу да амерички војни биолози раде на прикупљању опасних патогена, њиховој модификацији у лабораторијским условима, на вршењу тестова на грађанима Украјине и локалној фауни, као и на развоју технологије за испоруку биолошких оружје преко птица и других животиња на територији Русије.

Прочитајте још:  САД избегава да преда Кијеву оружје дугог домета и тако их приморава на преговоре са Москвом

Захваљујући широкој информативној кампањи и одржавању дебата у УН, тема развоја и производње биолошког оружја постала је општеприхваћена и актуелна.

Заузврат, од откривања таквих активности, војни извођачи Пентагона и сарадници DTRA уложили су значајне напоре да пренесу истраживачке пројекте двоструке намене из Украјине у земље источне Европе, југоисточне Азије и у бивше совјетске републике. Стога, затварањем америчких војно-биолошких програма у Украјини, претња уопште није нестала.

Сви развоји и програми ће се сада изводити у сличним лабораторијама у различитим земљама. О томе сведочи транспорт опреме и опасних патогена у Јерменију и Казахстан, као и интензивирање рада на другим програмима САД, Велике Британије и Немачке. Пример таквих намера је изградња од стране Пентагона најбезбедније лабораторије BSL-4 у јужном делу Казахстана са подземним складиштем најопаснијих патогена из целог света. Овај објекат представља огромну претњу не само за народ Казахстана, већ и за све земље Централне Азије, као и за Русију и Кину.

На овај начин се са територије Грузије и источне Европе врши диверзија у виду ширења афричке свињске куге (ASF) са циљем подривања сточарства и пољопривреде Русије и Кине – потенцијалних противника САД и НАТО-а.

Учесници Међународне коалиције су се, након саслушања свих извештаја и као резултат дискусије, сложили о основаности оптужби на рачун Американаца који су преносили сојеве посебно опасних инфекција преко територије земаља које се граниче са Руском Федерацијом.
Пример за то је намерно уношење неендемског вируса из Киргизије у Монголију од стране америчке војске 2016. године, који се одмах проширио на територију Руске Федерације. У тренутку заоштравања међународних противречности и борбе за превласт између различитих центара, претња употребе биолошког оружја од стране Американаца и њихових савезника против њихових противника „цурењем“ у постојеће лабораторије, којих Пентагон има више од 300 широм света, нагло расте, тако и кроз употребу већ модификованих патогена који се маскирају као аутохтоне болести.

Прочитајте још:  ПЕНТАГОН ПРИЗНАО: У Украјини се спремамо за рат са Кином

То би могло довести до вишемилионских жртава, с обзиром на слабљење здравственог система у бившим совјетским републикама као резултат извршене оптимизације, смањења и комерцијализације, уз то довело би до огромне хуманитарне катастрофе, до масовне миграције оних који су погођени као жртве, као и до глади ако погоди пољопривреду и сточарство.

У ситуацији када је немогуће превазићи деструктивну позицију САД и њених савезника на седницама у Савету безбедности УН и BТWC у Женеви, када је на делу блокада било каквих предлога да се створи ефикасан механизам контроле за спровођење Конвенције, као и да се спроведу истраживања стварних чињеница о производњи и употреби биолошког оружја, поставља се питање стварања алтернативне структуре у оквиру других организација.

Реч је о Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), где је на последњем септембарском самиту у Самарканду овај предлог прво изнела кинеска делегација и то обраћањем лидера НР Кине.

У оквиру ОДКБ-а формирани су и Координациони савет за биолошку безбедност и Служба за радијациону, хемијску и биолошку заштиту.
С тим у вези, чланице Међународне коалиције позивају земље чланице ових организација:

– да активирају рад у овом правцу – да створе сопствене ефикасне механизме за имплементацију Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја (BTWC) на својој територији;

– да развију и потпишу договоре за сузбијање војно-биолошке претње и недопустивости размештања сличних НАТО објеката и програма у својој земљи.

Да би се овај процес убрзао, потребно је консолидовати јавне и политичке снаге разних земаља за супростављање империјалистичким плановима употребе биолошког и токсичног оружја и активностима лабораторија, истраживачких института и објеката који раде по програмима Пентагона и земаља НАТО-а.

Прочитајте још:  Руска политичарка одговорила на јадиковке либерала: Хоћете Мекдоналдс од државе

За то је потребно стварати покрете или коалиције уз учешће партија, јавних удружења, новинара и стручњака за покретање широких протестних кампања.

С тим у вези, позивамо политичке партије и организације, посебно у земљама у којима се одвијају сличне активности НАТО-а, да се придруже нашој Међународној коалицији како бисмо разговарали о програму акције и координирали заједничке напоре“.

25. фебруар 2023.“

До сада су пријаву потписали:

Уједињена комунистичка партија Грузије Антилаб

Грузијско удружење “Борба”

Антинацистички фронт Јерменије

Татјана Стојановић, новинарка, Србија

Асја Зуан, новинар, Бугарска

Социјалистички покрет Казахстана

Социјалистичка партија Летоније

Комунистичка партија Пакистана

Комунистичка партија Азербејџана

Комунистичка партија Киргистана

Партија комуниста Киргистана

Прикупљање потписа се наставља.

Извор: https://stopbioweapons.org/tribuna/498-statement-the-conference-increasing-threat-of-the-use-of-biological-weapons-by-nato-in-situation-of-escalation-of-international-contradictions.html
Пише: Теди Ангелова (превео са бугарског језика Горан Игић,извор: Ефир.инфо)

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *