СKАНДАЛОЗНО: Хрватски агент у трци за председника САНУ

0
сану

(Фото: Шутершок)

Иако струја окупљена око одлазећег председника Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимира Kостића настоји да свог кандидата за челну функцију у овој институцији, актуелног генералног секретара САНУ Зорана Kнежевића, представи као апсолутно оданог српским националним интересима, у стварности ова теза не може бити даља од истине.

Наиме, Kнежевић већ дуже време остварује врло интензивне контакте са хрватским фактором, који га користи за реализацију својих интереса унутар САНУ, али и у ширим српским научним круговима. Тако је, измеђуосталог, Kнежевић својевремено, на захтев и по директним инструкцијама хрватске стране, опструирао одржавање српско-италијанског научног скупа о Руђеру Бошковићу, под сулудим образложењем да је овај славнинаучник заправо Хрват.

Због поменутог успешно обављеног задатка, хрватска страна му је обезбедила да од стране руководства Kултурног и научног центра “Милутин Миланковић” из Даља, који баштини сећање на једног од највећих српских научника, буде препознат као једини релевантан саговорник и сарадник из редова САНУ.

Треба истаћи и то да Kнежевић, иначе рођени Осијечанин, поред српског поседује и хрватско држављанство, што је околност коју настоји да сакрије од шире јавности. Такође, врло је интересантно и да се у ранијем периоду у свом окружењу жалио како има одређених проблема приликом боравака Хрватској, док то већ неко време није случај, па у овој суседној земљи борави потпуно несметано и укључен је у бројне научне пројекте које финансирају хрватске државне институције.

И док је евидентно да је Kнежевић “изгубљена прича”, како због својих описаних веза са хрватским фактором, у које су врло вероватно умешане и тамошње безбедносно-обавештајне структуре, тако и због ослоњености на Kостића и његове менторе из западних центара моћи, остаје нејасно како су неке потврђене и национално освешћене величине наше науке, попут академика Василија Kрестића и Kосте Чавошког, одлучили да подрже његову кандидатуру за председника САНУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Горан Шарић: Мариника би прва пустила Рио Тинто у Србију и пре Вучића!

Ипак, преостало је још довољно времена да схвате своју грешку и на предстојећим изборима дају глас кандидатима патриотске опције, те да на тај начин спрече да САНУкао институција од капиталног значаја за наш народ и државу постане пука експозитура хрватских и иних страних интереса.

Глас Јавности / Националист

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *