Усташке стазе ЕП: За који дан организују конференцију „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, устрајности и наде“!

0
степинац

Алојзије Степинац

Усташке стазе ЕП: За који дан организују конференцију „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, устрајности и наде“!

У просторијама Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“, што, подсетимо, није први пут да се у срцу Европе, говори о контроверзном надбискупу.

У Европском парламенту у Бриселу 2016. године одржана изложба о Алојзију Степинцу, коју је тада организовао хрватски посланик у том парламенту Маријана Петир.

Прочитајте још:  Шапић критикује Весића: У Београду се није квалитетно комуницирало са грађанима
Подсетимо, у просторијама Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“.

Догађај, као домаћин, организује европосланица Жељана Зовко (Хрватска, ХЏ, ЕПП), а најављено је и присуство говорника који ће дати осврт на живот и заоставштину Степинца, укључујући и монсињора Јураја Батељу који ће представити своју књигу о Степинцу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЦРВЕНИ ХРВАТ: СИН БИВШЕГ КОМАНДАНТА ЦРНОГОРСКОГ САЈ–А ОФИЦИР У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ!
Најављени су и монсињор Хрвоје Шкрлец, историчари Естер Гитман и Робин Хариса, као и дон Иван Вучко, жупник Крашића.

СПЦ, али и српска јавност сматрају Степинца одговорним због тога што није зауставио масовне злочине над српским народом у НДХ, као и за присилно покрштавање Срба. Како су „Новости“ недавно писале, проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца више није на дневном реду Ватикана.

– Папа Фрања је јако забринут због догађаја у свету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За време понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највероватније на чекању – тврди наш саговорник.

Прочитајте још:  Чији су “наши” интелектуалци - 1. део
Пуне три године тему проглашења контроверзног кардинала светим папа Фрања није коментарисао. Када је у посети Ватикану био сисачки бискуп Владо Кошић, један од ретких преосталих конзервативних хрватских бискупа, покренуо је, у кратком разговору са папом, питање Степинца, али није добио конкретан одговор.

– Све време папа жели побољшање односа са Српском православном црквом. Он добро зна да је Степинац једна од спорних тачака – указује овај свештеник из Ватикана.

Српска24.ме/Српске новине

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *