Драгана Миљанић: СРПСКИ ВЕЛИКИ БРАТ И ЊЕГОВЕ ПАРТИЗАНКЕ

0
закони, празник, фемицида

Драгана Миљанић

Нисам имала намеру да полемишем с обесним припадницама напредњачког картела, али ми је одговор посланика и члана Председништва СНС-а, Милице Николић, који ми је упутила са свог Твитер налога, послужио као инспирација за бављење једним малигним друштвено-политичким феноменом. Реч је о безусловној љубави, коју припадници СНС култа, свуда и на сваком месту исказују према свом вођи.

У нормалним околностима, моја реакција на небулозе тог типа, свела би се на узвишени бол у “бившем аустријском канцелару”. Па ипак, верујем да је феномен, који другови, а посебно другарице из напредњачких клупа, свакодневно манифестују, вредан једне (полу)озбиљне анализе.

Јасно је само по себи, да је цело друштво у озбиљном проблему онда када на власти имамо странку са више од пола милиона чланова (неки кажу и 700 хиљада), у којој само један човек има право на мишљење, а сви остали само на аплауз и доказивање у бесловесностима. Међутим, оно што истински ужасава, јесте пристанак свих тих људи на такву ситуацију. Зарад пар привремених привилегија на друштвеној синекури, они пристају да пљују где им се каже и онда још језиком размазују ту пљувачку и хвале јој укус.

Шта очекивати од таквих људи, када је то исти онај психолошки профил, с којим овде имамо проблем још од туркократије? Жалосно је гледати те “младе лидере”, који су се колико јуче испилили, а већ су набили дупета, ни мање, ни више, него у Председништво највеће странке у којој, ма колико чудно то звучало, ипак и сада има и доктора наука, професора универзитета и слично. Међутим, главни критеријум одабира руководећих кадрова тамо није ни знање ни искуство, него лична лојалност једном “незамењивом” човеку, који у јавним наступима јасно изражава знакове неурачунљивости.

Прочитајте још:  Јеромонах Варнава (Кнежевић): Двадесет година од упокојења владике Данила Будимског

Тако, ти млади људи, поготово девојке и жене, свесне да су без било каквих реалних знања и заслуга подигнуте на неслућене висине, само зато што је њихов газда умислио да је нови Броз и воли да буде окружен својим партизанкама, сада певају хорске арије у својих “два минута мржње” (ко је читао Орвела, препознаће референцу). Исте као и Брозове, и ове неопартизанке, своје највеће непријатеље препознају у “нелојалним” припадницима сопственог народа, притом замишљајући како су “јако опасне”. Коначно, зар нису оне поносне “вучице”, део најјачег чопора на Балкану?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Притом, те младе жене су прошле, или тек треба да прођу кроз благословено стање, као и један од њихових непријатеља, али немају капацитет да себе ставе у улогу другога, зато што је захвалност Вођи увек на првом месту: изнад породице, изнад Србије и наравно, изнад личне етике. Тако, један тужни и искомплексирани тип, који је увек имао осећај да је одбачен и невољен, проналази начин да самога себе поистовети, ни мање, ни више, него са државом Србијом, да избрише све векове који су били пре њега и који ће доћи након њега, и да се окружи “чопорима”, који у ту његову делузију морају искрено да верују – јер, божанства од својих следбеника траже слепу веру и безусловну љубав.

У том смислу, кад год погледамо тужну емисију Зорана Кесића, у којој је помешао узајамне оптужбе Дијане Хркаловић и Небојше Стефановића, уз истовремене хвалоспеве и једне и друге “персоне” (назив за маску у римском театру), можемо да осетимо ужас због чињенице колико су Орвелове идеје из “1984” дубоко заживеле у савременој Србији. Није више довољно да се Вођа хвали, да се рационално наброје његови добри потези (чак и без указивања на лоше): не, оно што се захтева је безусловна љубав, попут љубави мајке према детету, кћерке према оцу, сестре према брату… То што се тражи се изгледа и постигло, а таква “достигнућа” су увек прескупа за свако друштво, и неизбежно дођу на наплату.
Принцепс Октавијан је у древном Риму био проглашен за “божанског Августа” и његова владавина од безмало пола века, сматра се Златним добом Рима. Међутим, људи нису богови и корупција која је бујала у времену његове владавине, избила је на површину попут канализације у даљој владавини династије јулијеваца-клаудијеваца и њиховог махнитог терора и иживљавања (уз редак изузетак несрећног императора Клаудија).

Прочитајте још:  За промену Устава агитују НВО: На референдуму „ДА“ заокружиће они који желе Србију у ЕУ и без трагова суверенитета

Слика може припадати 1 особа и текст
Да ли смо можда отишли предалеко од теме беспризорних прозивки на рачун жене у благословеном стању и срамног ћутања оних, који би требало да се баве заштитом жена? Вероватно нисмо, пошто је овде реч о узроцима, о процесу дехуманизације непријатеља – јер, када више нема политичких противника, једино што остаје су “непријатељи Србије” – а против таквих су сва средства дозвољена. Притом, нико од њих се не острвљује на било каквог реалног србомрсца (Милица то сигурно није), него једино и искључиво на оне, који нису заслепљени сунцем “прворођеног”. Њега изгледа и не виде као демократски изабраног председника (вероватно због тога што и није био изабран на демократски начин), него као “господара” Србије: новог Милоша Великог.

Нису више непријатељи они бивши, “жути лопови” или “Евроазија” из Орвелове књиге, иако су они ти, који отворено траже прихватање издајничког и противуставног ултиматума западних сила. Не, српска “Океанија” никада није била у рату са “Евроазијом” и одувек је ратовала против “Истазије”, односно оних, који су против прихватања срамне издаје и коначне капитулације. Једино је Вођа увек у праву, чак и када и сам износи ставове налик “овима из Истазије”. Али, чему онда рат са њима/нама, ако су ставови привидно слични? Једноставно је: само Вођа у овој земљи има право на патриотизам, па чак и на мишљење као такво. Не може његов тријумф да буде запрљан тиме што још неко исказује такво мишљење, поготово уколико, за разлику од Вође, заиста бескомпромисно и стоји на таквом становишту.

Дехуманизација непријатеља увек се завршава на такав начин да су сва средства против непријатеља, не само дозвољена, него и пожељна. Колико далеко то може да оде, јасно је већ и из тога што су чак и адресе “мета” обележене, и само је питање тренутка када ће неко из армије оних, који се међусобно такмиче у исказивању “љубави” према свом Вођи, урадити и нешто више од лепљења плаката, чврсто верујући да тако брани Србију. Наравно, нема никакве сумње на коме је одговорност за ово. А онда, једнога дана, и тај Вођа ће отићи, као што је чак и “божански Август” једном ипак “отишао”. Он се већ и отворено наслађује сузама својих следбеника, када се то неминовно буде догодило.

Прочитајте још:  Протест на Макишком пољу због почетка градње метроа, грађани и активисти блокирали пут

А они? Па, они ће, када им Вођа иде, почети да се буде из тог хипнотичког транса у који су себи дозволили да упадну и почеће да се суочавају са сопственим ликом у огледалу. Биће то веома ружно буђење, јер историја више пута сведочи да је то увек тако.

Драгана Миљанић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *