Скандал у Пољској: Јован Павле Други други покривао свештенике педофиле?

0

Скандал у Пољској: Јован Павле Други други покривао свештенике педофиле?

Иако је канонизовани пољски папа Јован Павле II преминуо још 2005. године, постао је горућа тема у тој држави након емитовања контроверзног документарца на телевизији ТВН која је у власништву САД.

Која тема доминира пољском политиком уочи парламентарних избора ове јесени?

Рат? Инфлација? Корупција? Не, већ наслеђе Јована Павла Другог, пише “Политико”.

Иако је некадашњи папа преминуо још 2005. године, постао је горућа тема у Пољској након емитовања контроверзног документарца на телевизији ТВН која је у власништву САД. У филму се наводи да је, док је био кардинал у свом родном граду Кракову, штитио свештенике оптужене за сексуално злостављање деце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пољска владајућа националистичка партија Право и правда (ПиС), која је блиско повезана са моћном Римокатоличком црквом, бурно је реаговала, а амерички амбасадор Марк Бжежински је чак позван на разговор у пољско Министарство спољних послова.

Из пољског министарства су саопштили да “препознају да је потенцијални исход ових активности у складу са циљевима хибридног рата, чија је мисија изазивање подела и тензија у пољском друштву”.

Прочитајте још:  Још једном о варшавском моралу
ПиС је такође прогурала парламентарну резолуцију “у одбрану части папе Јована Павла Другог”.

“Парламент Пољске најоштрије осуђује срамну кампању коју воде медији… против великог папе Светог Јована Павла II, највећег Пољака у историји”, наводи се у резолуцији.

Влада и њој блиски медији покренули су кампању промоције Јована Павла Другог. На фасади председничке палате у Варшави пројектована је гигантска слика папе, а национална радио-телевизија ТВП емитује обраћања папе.

“Све је то политичка игра, зато што је партија ПиС пронашла оно за шта се нада да ће бити изборно ракетно гориво”, рекао је ванредни професор на Универзитету друштвених и хуманистичких наука у Варшави Бен Стенли за “Политико”.

“Одбрана Јована Павла II нуди ПиС-у прилику да покажу да су на, како тврде, правој страни спора који поставља аутентичне пољске вредности насупрот нечега неаутентичног и сумњивог”, додао је он.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је оптужио опозицију да се “стиди најважнијег сународника у историји републике”.

Прочитајте још:  Руски научник: САД чека грађански рат, крах долара, али и распад земље (Видео)
Како пише “Политико”, иако се Пољска секуларизује (број нових свештеника опада, све мање људи похађа недељну мису и све мање ђака похађа верско образовање), та држава је и даље једна од “најкатоличкијих” у Европи. Међу гласачима ПиС, црква и даље има огроман утицај, а покојни папа је и даље поштована личност широм земље.

Највећа пољска опозициона странка Грађанска платформа прекинула је гласање о резолуцији оптужујући ПиС да се тим питањем “игра политике”.

“Не желите да одбраните Јована Павла Другог, већ желите да га учланите у ПиС”, рекао је посланик Грађанске платформе Павел Ковал током парламентарне дебате о резолуцији.

Прочитајте још:  Британска докторка: Прекините вакцинацију, превише је нус појава!
Надбискуп Станислав Гадецки, председавајући Бискупске конференције земље, осудио је извештаје америчког медија о Јовану Павлу Другог као “шокантне покушаје да се дискредитује његова личност и дело под маском бриге за истину и добро”.

Није само ТВН, који је у власништву компаније “Ворнер Брос”, оптужио Јована Павла Другог да је прикривао злочине педофила у цркви.

Сличне тврдње изнео је холандски новинар Еке Овербек у новој књизи “Максима кулпа: Јован Павле Други је знао”, у којој тврди да је премештао свештенике педофиле из парохије у парохију како би спречио да буду откривени.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *