Косово и Метохија је саставни и неотуђиви део Републике Србије

0
епископ, закона

(фото:СПЦ)

ЗА Српску православну цркву Косово и Метохија је саставни и неотуђиви део Републике Србије, а очување КиМ у њеним границама је уставна обавеза и императив, како за цркву, тако и за државу, поновио је епископ бачки Иринеј у ауторском тексту за “Политику”.

– Руководство Србије и председник Александар Вучић неће и не може пристати ни на каква условљавања која имају за циљ успостављање независности КиМ. Српска православна црква је за саживот у миру и међусобном разумевању, у складу са међународним правом свих грађана који живе на КиМ – истакао је владика коментаришући интересовање медија да се Црква “одреди” по питању европског плана.

Он је подсетио и да је још 20. јануара објављено је саопштење у коме су духовни вођа православних Срба патријарх Порфирије и присутни архијереји још једном поновили “познати, јасан и недвосмислен став Српске цркве о Косову и Метохији” и да ће СПЦ увек подржавати државно руководство у настојањима за очување КиМ као неотуђивог дела Србије.

– Црква се, поновићемо, експлицитно одредила и објавила свој став, али нема глувљег од оног који неће да чује и слепљег од оног који неће да види – истакао је епископ Иринеј.

Наводећи да се кроз преображавање Јеванђељем и евхристијом, ствара аутентична култура која се разликује од других, као и народи, нације и различити облици државног организовања, “напослетку и државе”, владика подсећа да се у историји дешавало, а и дешава се “да народи у целини и делом остану без или ван државног оквира своје државе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Црква, каже он, будући да њено постојање и мисија нису везани за било какав политички па ни државни оквир, остаје заувек уз народ, јер је њен хоризонт везан за спасење људског рода у Христу Исусу.

Прочитајте још:  Црна Гора отвара границе према Албанији и Хрватској али не и према Србији

– Има ли бољег примера за то од наше црквене и народне повести. Има ли бољег примера за то од вековног места Цркве у животу српског народа на КиМ. При одлучивању, Црква се држи духовног оријентира и гледа какве све околности могу бити у будућим временима, узимајући у обзир све опције. Напослетку, Црква све процесе мора да посматра у категоријама вечности, у категоријама историје спасења рода људскога а не само у категоријама међународне политике, геостратешких интереса, никако пак не у категоријама ко зна где писаних агенди које лако могу да окрену Србе против Срба – навео је епископ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *