Хаг расписао потерницу за Путином – сви чекају реакцију Русије

0
хаг, школе, хагу

хаг(фото:Еуропол)

Хаг расписао потерницу за Путином – сви чекају реакцију Русије.

Међународни кривични суд у Хагу (МКС) издао је „међународне налоге за хапшење” за руским председником Владимиром Путином, као и за Маријом Лвовом-Беловом, комесаром за права детета при председнику Руске Федерације.

Када је МКС покушао да истражи ратне злочине америчке војске у Авганистану, америчке власти су увеле санкције руководству овог суда, јавља дописник ПолитНавигатора.

На званичном сајту суда наводи се да је сумња заснована на члановима 8(2)(а)(вии) и 8(2)(б)(виии) Римског статута МКС. Истовремено, ни Украјина ни Русија нису ратификовале Римски статут, а Руска Федерација је повукла свој потпис под овим документом.

На сајту се наводи да МКС има довољно основа да верује да је руски председник Владимир Путин „лично одговоран за ове злочине, и као особа директно умешана у њих и као вођа чији су подређени, уз његово саучешће или уз његово одобрење, починили ове злочине. .” Комесарку за права детета Марију Лвову-Белову МКС сумњичи за исти злочин, по истим члановима Римског статута, као и Путин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према писању британског издања Гардијана, судије прелиминарне истраге МКС-а разматрале су могућност издавања тајних налога, “али су одлучиле да би њихово јавно објављивање могло помоћи у спречавању даљих злочина”.

Званични представник руског Министарства спољних послова Марија Захарова је напоменула да одлуке МКС за Русију немају никаквог значаја, укључујући и са правне тачке гледишта.

„Русија није потписница Римског статута Међународног кривичног суда и не сноси обавезе по њему. Русија не сарађује са овим телом, а могући „рецепти“ за хапшење који долазе од Међународног суда правде за нас ће бити правно ништавни“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Прочитајте још:  На светским берзама велики пад цена акција због инфлације и колапса банке Силицијумске долине
Војни експерт Владимир Орлов предложио је одлучнији одговор на следећу провокацију Запада.

„Видите, шта је, Марија Владимировна, ово није за нас, али за њих да. Тачно, као што наше судске одлуке за њих немају никаквог значаја… Знате шта је битно? Ако сте рекли да ће неке грађане који се изјасне као судије Међународног кривичног суда Руска Федерација гонити као терористе због угрожавања националних интереса и државног уређења Руске Федерације. Тада би твоја изјава нешто вредела, иначе… то је само мућење сапунице у чинији воде. Од њега никоме није ни вруће ни хладно…”, написао је Орлов на свом ТГ каналу.

Вреди напоменути да када је МКС почео да истражује акције америчког војног особља у Авганистану 2020. године, покушавајући да открије да ли су се са њихове стране догодили ратни злочини, америчке власти су увеле санкције против неколико високих званичника Међународног кривичног суда. Реч је, између осталог, о главном тужиоцу МКС-а Фату Бенсуди и директору одељења за питања надлежности Факису Бенчохоу.

Како је пренео ПолитНавигатор , немачки парламентарци су за привођење руског председника кривичној одговорности за „агресију на Украјину“, али још не знају како то да ураде.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *