АИ водитељка – вештачка интелигенција “покорила” још једну професију

0
водитељка

“Добар дан, моје име је Рен Сјаорун. Ја сам дигитална водитељка” – овако су почеле вести кинеске информационе компаније “Пиплс Дејли”, која је запослила нову “интелигентну водитељку.” Вест о доласку нове “вештачке колегинице”, која ће у нон-стоп режиму извештавати о новостима, компанија је пренела у недељу на главној друштвеној платформи “Веибо”.

Вештачка интелигенција данас је све више заступљена у свакодневном животу, почевши од АИ филтера на друштвеним мрежама, преко разноразних апликација које нуде креативна решења само на основу питања и неколико кључних речи, па све до креативних индустрија у којима помажу графичким дизајнерима, копирајтерима и другим креативцима у раду. Своје место нашла је и у медицини. Колико је вештачка интелигенција свеприсутна у свакодневном животу, говори и нова кинеска водитељка.

На први поглед млада Рен изледа као сасвим обична водитељка, у сакоу, на фону хоризонта града, у строго професионалном маниру извештава о свим дешавањима тог дана. Ипак, то није обична презентерка: наиме, у питању је дигитална водитељка у чијој основи лежи вештачка интелигенција. Како наводе њени креатори, Рен има “искуство хиљаде водитеља”. Може говорити на све унапред задате теме које се тичу напредних технологија, пореских олакшица и иницијативе “Један појас, један пут”, а њени одговори активно подржавају линију Централног комитета Комунистичке партије Кине.

Сама Рен са поносом је изјавила како “може водити вести у режиму 24 сата дневно, 365 дана годишње без престанка, извештавајући на било коју тему” и напомиње да “сваки разговор са њом, и свака повратна информација гледалаца њу само чини паметнијом”. Њени ствараоци са великим ентузијазмом дочекали су и прве реакције које су биле изузетно позитивне: “Изванредно”, “Као права водитељка” – само су неки од коментара које су гледаоци оставили на поменутој платформи.

Прочитајте још:  Хрватска укида ЈМБГ

Иначе, Рен није прва водитељка овог типа – први водитељ са вештачком интелигенцијом своју премијерну емисију имао је на државном информационом каналу “Синхуа” још 2018. године, а зимске Олимпијске игре 2022. године у Пекингу, обележио је и први излазак “вештачког водитеља” на знаковном језику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *