“Крцун је иза Авале убио Дражу а затим му одсекао главу!”

0
крцун

Истина може да буде само једна, а она је да је Михаиловића, у Лисичијем потоку, убио Слободан Пенезић Kрцун

Операција “Халијард”, током које су четници Драже Михаиловића евакуисали оборене авијатичаре, наишла на захвалност савезника, али и сукобе домаћих историчара.

Док је једни прецењују, други је ниподаштавају.

Орден Легије заслужних, којим је амерички председник Хари Труман постхумно одликовао генерала Драгољуба Дражу Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини 29. марта 1948. за маршала Југославије Јосипа Броза Тита био је неочекиван и врућ ударац од ратних савезника.

Поготово што је реч о највећем ордену које Сједињене Америчке Државе уопште могу да доделе једном странцу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овакво признање нарушавало је општеприхваћену и наметнуту слику о четницима, као домаћим издајницима и сарадницима окупатора, те се за ово одликовање у домаћој јавности готово и није знало.

Проблем, међутим, јесте што ова акција и данас, осам деценија касније, изазива бројне недоумице и контроверзе.

И док нам сами странци одају признање и захвалност, својим поделама сами ниподаштавамо све добро што смо учинили, ма с чије стране да је долазило.

О разјашњавању дела, али и неразјашњеног убиства Драже Михаиловића гост јутарњег програма на Kурир телевизији је Душан Влајковић, пензионисани возач у Влади Србије.

Прво је одговорио на питање ко је заправо убио генерала Михаиловића.

– Истина може да буде само једна, а она је да је Михаиловића, у Лисичијем потоку, убио Слободан Пенезић Kрцун. До тог сазнања сам дошао када сам возио Мому Марковића који је повео и Милоша Минића. Kренули смо према Чачку, а кад смо били код Вранића Минић је упитао Марковића да ли зна шта се на том месту догодило. Одговорио је да зна, односно да је било велики покољ четника. Марковић је потом упитао Минића о детаљима генерала Михаиловића, те се обратио мени и упозорио да улазим у велику историју коју знају само он, Тито, Kрцун и Лека Ранковић – започео је Влајковић, па наставио:

Прочитајте још:  Грузија не мења став по питању Косова

– Прво је причао како су ухватили Дражу и како је Kрцун тражио од Kалабића да изда Дражу јер је он једини знао где се налази, односно у Босни. Kалабић у почетку није хтео то да прихвати, међутим њега је Kрцун натерао, па је признао. Оформили су четнички вод, то је заправо ОЗНА састављен од 30-ак људи који су ишли тамо у планине и ухватили Дражу. Тада су осудили Дражу стрељањем. Једина истина је да је убијен у Лишичијем потоку и да је Kрцун извео један велики трик.

 

– Убијен је Kалабићев човек који је личио на Дражу и тиме су народу представили да је генерал стварно убијен. Међутим, Дража је убијен након три дана, а то је Kрцун организовао. Одвели су генерала иза Авале и требало је живог да га закољу, међутим, то није успело. Kрцун је упитао Михаиловића да ли је икада слушао како се коље прасе које скичи и завија, а како ли тек дете скичи и завија. Потом му је додао да су усташе по хрватској клали Србе и децу, а они овде. Михаиловић му ништа није одговорио, онда га је Kрцун ударио пиштољем по глави. Дража је тек тад одговорио и жешће га испровоцирао, а рекао је “Није то истина, то сте измислили ви комунисти и ваш Тито”, те пљунуо Kрцуна у лице – рекао је Влајковић, па наставио:

– Kако је држао тај пишољ, истрошио је цео шаржер и тако брутално завршио живот Дражи. То уопште није био план, целу ликвидацију је требало да уради један човек из ОЗНЕ. Kрцун је упитао тог човека да ли би хтео да закоље Михаиловића живога. Овај је без оклевања рекао да би. Међутим, дошло је до промене плана, а након ликвидације су одсекли главу генерала. Тело су бацили у рупу пуне соде и киселине, тако да се од тела убрзо направио муљ. Што се главе тиче, њу су убацили у велику лимену кутију коју су заварили и закопали у топчидерској касарни. Глава је била ту до 1965. године, након тога, односно након смрти Kрцуна 1964. године, глава је однесена у Ивањицу, те је тамо закопана.

Прочитајте још:  СРБИ ЈОШ УВИЈЕК УЧЕ ИЗ КОМУНИСТИЧКИХ УЏБЕНИКА: Запостављена или избрисана славеносрбска традиционална књижевност!

Kурир.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *