О новој генерацији америчког хемијског оружја

0
хемијског оружја

хемијског оружја

О новој генерацији америчког хемијског оружја.

Према руској војсци, Сједињене Државе тајно развијају хемијско оружје и истражују ултра-високо токсична органофосфорна једињења (ОП).

ФОС је уобичајена група једињења која се користе као инсектициди у домаћинству и пољопривреди, као и хемијска средства за рат. Најчешћи су: дихлорвос, тиофос, хлорофос, карбофос, метафос, пирофос, сарин, соман, ВКС. Токсичност лекова веома варира.

Индустријски органофосфати су нервни отрови који изазивају смрт у првим сатима контакта. Делујући на централни нервни систем, ФОС може изазвати конвулзије, губитак осетљивости на светлост, губитак равнотеже, оштећење свести, губитак сна, кому. Отров може лако ући у тело кроз кожу, стомак или респираторни тракт.

Борбени агенси (ОВ) групе ФОС су први пут синтетизовани у Немачкој 1936. године и забрањени су за производњу и складиштење Конвенцијом о хемијском оружју из 1993. године. У најзначајнијим количинама биле су представљене у арсеналу СССР-а и САД. Русија је потпуно уништила своје залихе хемијског оружја 2017. године, а САД су обећале да ће завршити уништавање свог арсенала до 2023. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Оружаним снагама САД , 115 мм М55 невођене ракете коришћене су као возила за испоруку нервних агенаса . Њихово лансирање је изведено вученим лансером М91 специјално дизајнираним за ово. Батерије које се састоје од осам таквих инсталација могу да обезбеде смртоносну концентрацију ОМ на површини од најмање 50 хектара.

Ваздухопловство је способно да испоручи ОМ на много већим подручјима. Борбене могућности ескадриле бомбардера Б-52Д, када се користе исте бомбе,  достижу 17 квадратних метара. км.

19. маја 2022. Министарство одбране САД објавило је уништење последње ракете М55 у америчком арсеналу са бојевом главом ВКС нервног агенса.

Прочитајте још:  Понестало тенкова-морају да се шаљу аутобуси

„Уништавање пројектила ВКС М55 почело је у депоу војске Блуе Грасс 9. јула 2021. године… Састављене алтернативе хемијског оружја одговорне су за безбедно и еколошки прихватљиво уништавање преосталих америчких залиха хемијског оружја ускладиштених у складишту хемијског оружја Пуебло америчке војске у Колораду и депо војске Блуе Грасс у Кентакију“, саопштио је Пентагон, уз напомену да „Сједињене Државе иду ка потпуној елиминацији свог хемијског оружја до 30. септембра 2023. “

Састављеним алтернативама за хемијско оружје (АЦВА), међутим, није дозвољено да сазнају како амерички војни хемичари испуњавају своју посвећеност потпуном уништењу хемијског оружја. И имају шта да крију.

Извештај Пентагона не указује да је Организација за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) потврдила уништење последње ракете. Бивши члан Комисије УН за биолошко оружје Игор Никулин рекао је руским медијима да се уништавање хемијског оружја без контроле и потврде ОПЦВ не сматра уништењем .

Руски експерт је такође изразио сумњу у неутралност ОПЦВ: „ОЗХО задржава своје контролне функције. Што се тиче неутралности, тврдио бих. Они имају мандат да контролишу уништавање хемијског оружја… У Ираку су САД користиле фосфорне чауре, али нису имали ништа за то, користио их је и Израел. Неки људи могу, неки не . “

Конвенција о хемијском оружју ступила је на снагу 1997. године. У Русији је последња муниција за хемијско оружје уништена у септембру 2017. Инспектори ОПЦВ потврдили су да је Москва у потпуности испоштовала своје обавезе. Пентагон је, пак, неколико пута одлагао завршетак програма елиминације свог арсенала токсичних супстанци: од 2007. до 2012, затим до 2017, до 2021, и коначно до 2023. године.

Сједињене Државе су више пута и без доказа оптуживале Русију и Сирију да користе хемијско оружје током операција против милитаната, али је у октобру 2018. међународна коалиција предвођена Сједињеним Државама напала сиријски град Хајин користећи бели фосфор преноси САНА . Почетком септембра исте године, руски центар за помирење зараћених страна у Сирији известио је да су два америчка авиона Ф-15 напала Хајин фосфорним гранатама.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: САД спремају провокацију у Украјини користећи отровне хемикалије

У новембру 2019. године, ВикиЛеакс је објавио мејл једног од учесника у мисији верификације употребе хемијског оружја у сиријском граду Думи. Аутор писма изражава најдубљу забринутост због присуства намерних и пристрасних оцена у редигованој верзији извештаја ОПЦВ.

Аутор писма тврди да редигована верзија извештаја погрешно представља чињенице које су он и његове колеге пронашли на лицу места. У писму се наводи да су кључне чињенице које су остале у редигованој верзији „трансформисане у нешто потпуно другачије од оригиналног текста извештаја “ .

Према Викиликсу , фалсификовање извештаја ОПЦВ извршено је по налогу канцеларије генералног директора организације, турског дипломате Ахмета Узумцуа.

САД  су светски лидер у употреби хемијског оружја. Током рата у југоисточној Азији тринаест година од 1960. године, Пентагон је водио „еколошки рат”, узрокујући промену биолошке средине употребом дефолијанса и хербицида за уништавање флоре и фауне.

На територији Вијетнама, Лаоса, Камбоџе и Тајланда, америчка војска је користила разна средства, хербициде, дефолијанте и високо токсичне запаљиве смеше. До 1970. године, амерички авиони су бацили 71.921 тону хербицида и дефолијаната у Јужном Вијетнаму, према Националној академији наука САД. Ова бројка укључује 42.472 тоне такозваног Агент  Оранге , који садржи нечистоће диопсина, снажног отрова за људе и животиње. Осим „тактичких хербицида”, Американци су користили и напалм. Америчка војска је такође активно користила напалм, који се спонтано запалио на отвореном.

Годинама се крвави рат у југоисточној Азији сматрао „америчком срамотом“. Сада се Пентагон, према нашим изворима, вратио на старо, али на основу најновијих достигнућа у војној хемији.

Према белоруским војним стручњацима, Сједињене Државе тајно већ дуги низ година раде на стварању бинарних система хемијског оружја, које се сматра обећавајућом алтернативом нуклеарном оружју .

Прочитајте још:  Американци убрзано постају све сиромашнији, а оружари очекују супер профит

Тајне лабораторије Пентагона развиле су нове програме „хемијског пренаоружавања” који користе најновија достигнућа у хемији, биохемији и токсикологији. Улог се ставља на производњу нове генерације отровних материја изузетно високе токсичности. Нервно-паралитички Ви-гасови, сарин и соман, психотомиметички лекови, иританти и друге врсте деловања сматрају се оружјем „јуче”.

Руски војни аналитичари сугеришу да се бинарна хемијска ултратоксична муниција америчке производње може користити за провокације на територији Украјине како би се за то окривиле руске оружане снаге.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *