Србија продужава привремену заштиту за становнике Украјине на годину дана

0
србија гласала

србија гласала

Србија продужава привремену заштиту за становнике Украјине на годину дана.

Влада Србије продужила је до 18. марта 2024. могућност добијања привремене заштите на својој територији за становнике Украјине.

Прочитајте још:  Мировић: Укинути финансирање Бебе Поповића! (ВИДЕО)
Реч је како о држављанима Украјине, тако и о странцима који су тамо добили боравишну дозволу или азил, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Привремена заштита у Републици Србији пружа се до 18. марта 2024. године расељеним лицима која су стигла из Украјине, тј. који су били принуђени да напусте Украјину као земљу порекла или сталног боравка, или су евакуисани из Украјине, а који због тренутне ситуације у овој земљи не могу да се врате у трајне и безбедне услове за живот“, наводи се у уредби Владе Србије.

Они који су у Србији добили статус привремене заштите добијају право на рад и приступ образовању, социјалној и здравственој заштити. У недостатку становања, они могу боравити у посебно створеним центрима за становнике Украјине.

Прочитајте још:  Зашто се Изетбеговић уплашио „српског света”
Механизам привремене заштите у Србији први пут је активиран 17. марта прошле године у складу са Директивом Европске уније о привременој заштити. Канцеларија за азил је на основу одлуке Владе Србије донела 1214 решења о давању привремене заштите до 1. марта 2023. године. Укупно, у овом периоду за заштиту се пријавило 1.229 лица – 836 жена и 393 мушкарца, као и 304 деце, док међу онима који су поднели захтев за привремену заштиту није било деце без пратње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  НАТО: Нема консензуса о пријему Украјине у чланство
Највећи број лица са привременим статусом су држављани Украјине (1.166), али је Канцеларија за азил прихватила и захтеве за ову врсту заштите од држављана Русије (28), Узбекистана (6), Јерменије (5), Либије (3). ), Кина (2), Белорусија, Босна и Херцеговина, Грузија и Летонија.

Према речима стручњака Београдског центра за људска права, Европска комисија је на састанку Савета ЕУ у октобру прошле године одлучила да се период привремене заштите украјинским избеглицама у Европској унији аутоматски продужи за још годину дана. Сходно томе, државе чланице ЕУ продужиле су овај период на националном нивоу.

Прочитајте још:  Лукашенко: Ракетом "Точка-У" покушан напад на белоруску територију
Одређена група земаља одлучила је да аутоматски продужи лична документа до марта 2024. (Аустрија, Финска, Словачка, Норвешка и низ других), док су друге продужиле рок у којем избеглице из Украјине могу да поднесу захтев за продужење привремене заштите – нпр. , Чешка и Француска.

Како  преноси  ПолитНавигатор, српске власти разматрају могућност убрзаног издавања држављанства Русима и Украјинцима који живе у Србији.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *