Црногорски полицајац и припадница БИА оптужени за шверц кокаина

1
биа

( EPA/JAIME ECHEVERRIA)

Преко запослених у БИА, припадници групе добијали су „поверљиве” и „строго поверљиве” податке о истрази која је вођена због међународног шверца наркотика.

Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) подигло је оптужницу против деветочлане групе у којој се као њен организатор наводи одбегли црногорски полицајац Љубо Миловић, којег тамошње службе доводе у везу са Радојем Звицером, сазнаје „Политика” из поузданих извора блиских истрази.

Међу припадницима групе, који се терете за шверц кокаина из Еквадора и прање новца су и радница Безбедносно-информативне агенције (БИА) Душица Јовановић, власник аранђеловачке фирме „Блумен маркет” Александар Милојевић и запослени у овом предузећу.

 

Оптужницом, која још није правоснажна, према сазнањима нашег листа, окривљени се сумњиче да су од 2019. до 2. августа прошле године, учествовали у транспорту кокаина прекоокеанским бродовима из Еквадора у луку Ротердам, тамо га преузимали и преносили на скривене локације у земљама Европске уније. Потом су, наводи тужилаштво, дрогу продавали у Холандији, а новац који су „зарадили” на овај начин превозили су у Србију, Црну Гору и Хрватску, како би прикрили његово стварно порекло.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преко запослених у БИА, припадници групе добијали су „поверљиве” и „строго поверљиве” податке о истрази која је вођена због међународног шверца наркотика.

Главни организатор „посла” био је Љубо Миловић, који је, како се верује, члановима групе издавао налоге преко криптованих телефона који су имали инсталирану „Скај” апликацију.

Оптуженом Александру Милојевићу на терет се ставља да је по Миловићевим налозима припадницима групе ставио на располагање камионе свог предузећа „Блумен маркет” како би новац из Холандије превозили у Србију, Црну Гору и Хрватску.

Прочитајте још:  Стефановић под надзором полиције?! Вулин му прати сваки корак

Окривљени Страхиња Кутлешић био је, како се претпоставља, задужен за преношење Миловићевих налога осталим члановима групе. Он је, како се наводи у оптужници, Миловићу преносио податке о именима возача, регистарским ознакама камиона, као и о времену и месту преузимања новца од продаје наркотика. Део средстава, према тврдњама тужилаштва, Кутлешић је задржавао за себе.

Задужени за преузимање новца који је из Холандије стигао у Србију били су Даниел Јовановић и Миливоје Кишић. Јовановић је са супругом Душицом имао још један задатак – да преузети новац изброји, спакује у вакуум кесе, а потом га својим аутомобилом превозе у Црну Гору. Као награду за овај „посао”, Јовановић је део пара задржавао за себе, док је преостали део давао осталим члановима групе.

Јовановић је, наводи се у оптужници, преко супруге Душице добијао поверљиве податке о безбедносно интересантним особама из области међународног организованог криминала из базе БИА, а потом их преносио Миловићу.

И окривљени Миодраг Памучина имао је своју улогу у овој групи. Он је, како се сумња, ангажовао окривљеног Живојина Филиповића, возача у фирми „Блумен маркет”, да у Холандији преузима новац, сакрије га у возилу, а потом га превози у Србију и Црну Гору.

Као припадници организоване групе именовани су и Живојин Филиповић и Милан Крстовић, возачи у фирми „Блумен маркет”. Њима су, како се верује, налоге издавали Милојевић и Памучина, а задатак им је био да на местима утовара дроге у Холандији преузму новац и превезу га у Србију или даље у Црну Гору како би га предали Миловићу.

Ко је Љубо Миловић

У извештају Европола, Љубо Миловић је означен као сарадник црногорског криминалног „кавачког клана” на чијем се челу налази Радоје Звицер.

Прочитајте још:  Скандалозни захтев Запада: Да седница СБ УН о Косову буде – затворена за јавност

Група којој је он припадао терети се да је годинама кријумчарила кокаин из Јужне Америке у Европу.

Европол је податке о Миловићевој умешаности у шверц наркотика доставио црногорским истражним органима. Осим ових, предати су им и комплетни транскрипти разговора вођених преко криптоване „Скај” апликације. Сумња се да је Миловић у овај посао „увукао” још неколико својих колега.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Црногорски полицајац и припадница БИА оптужени за шверц кокаина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *