Када се Британци праве Енглези – јесте осиромашени уранијум, али …

0
уранијум

Министарство одбране Велике Британије потврдило је да са тенковима „челенџер 2” у Украјину шаље и против-оклопну муницију која садржи осиромашени уранијум.

То значи да су руска сазнања о тој теми била исправна. Ипак, званични Лондон оптужује Владимира Путина за извртање истине, уз образложење да муниција са осиромашеним уранијумом није никаква новост већ да се та опасна материја у гранатама користи већ деценијама.

Дакле, Велика Британија ће са тенковима испоручити муницију која садржи осиромашени уранијум. Али, смета јој када Русија упозорава да то сукоб у Украјини уводи у потпуно нову фазу. Можда је превише јако рећи нуклеарну или атомску фазу, али Москва сигурно неће моћи да занемари политичке и војне последице потеза Лондона.

 

О свему томе Украјинце изгледа да нико ништа не пита. А можда управо они имају највише разлога за бригу. Ако британска муниција стварно стигне на фронт, осиромашени уранијум ће загадити земљиште, донети болести. Да ли се исплати борити за то.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У суштини, Британци су у праву. Осиромашени уранијум се у муницији користи већ деценијама. Први пут је у борбеним условима употребљен у Заливском рату године. Након тога је свет први пут чуо за синдром заливског рата. То је скуп болести од којих је оболело 250.000 америчких војника. Ирачким ветеранима се нико није бавио али први на листи могућих узрока бројних обољења био је осиромашени уранијум. Иако су бројни извештаји порицали везу осиромашеног уранијума и обољења ветерана, испоставило се да је од 800.000 америчких војника у Заливу, трећина добила неко обољење због изложености високим дозама уранијума. Од те трећине, приближно 25.000 ветерана је умрло прерано.

Прочитајте још:  Небензја о двоструким стандардима Запада: На Косову није одржан референдум

Како се испоставило након рата, амерички војници су осиромашеном уранијуму били изложени у олупинама уништених ирачких тенкова, у којима су сви тражили сувенире. Већина тих тенкова је уништена против-тенковским гранатама које су користили амерички тенкови, или зрнима које су испалили авиони. Након поготка ирачког тенка, зрно са осиромашеним уранијумом би експлодирало и развијало температуру од 1200 степени, при чему уранијум сагорева на око 700 степени. Распршени уранијум би остајао у олупини која је задржавала високу концентрацију те опасне материје.

Срби су погубне последице осиромашеног уранијума упознали током и након рата у Босни и Херцеговини. НАТО је муницију са осиромашеним уранијумом користио у нападима на 15 локација. Најгоре су прошли становници Хаџића где је у више наврата гађан Техничко-ремонтни завод. Око 4.000 Срба из тог места се након рата преселило у Братунац, где су почели да умиру у великом броју. Истраживања говоре да су оболевали четири пута чешће од малигних болести, него староседеоци Братунца.

Заједничка тачка оболелих је била изложеност последицама осиромашеног уранијума. Неки од њих су у незнању, сакупљали зрна са осиромашеним уранијумом и чували их као сувенире. Други су пили воду са извора који су контаминирани, неки опет сакупљали летину и њом хранили стоку која је завршила на трпези. Списак разлога и болести је дугачак. Неки тврде да од 100 преминулих у Братунцу пола умре од рака.

Бошњачко становништво које се након рата у БиХ населило у Хаџиће, живи у страху од осиромашеног уранијума. Време полу распада тог тешког метала износи четири и по милиона година.

НАТО је и 1999. године у нападу на Савезну Републику Југославију користио муницију са осиромашеним уранијумом. Одређени извори указују да је на Србију и Космет бачено десет тона осиромашеног уранијума. НАТО је демантовао везу опасне муниције и последица по здравље али остао је случај италијанских војника који су умирали након боравка на Косову у Метохији. Најмање 348 њих је умрло од изложености високим концентрацијама осиромашеног уранијума. О становништву које је остало тамо да живи, нико не говори.

Прочитајте још:  Роберт Кенеди напада ЦИА

Осиромашени уранијум у муницији се користи због високе густине те материје. Муниција са осиромашеним уранијумом због тога има већу продорну моћ, првенствено против оклопа на тенковима.

 

Из истог разлога, осиромашени уранијум се користи и као заштита на тенковима. На америчком тенку „абрамс”, осиромашени уранијум се налази између челичних плоча.

Муницију са осиромашеним уранијумом користи и топ 30 милиметара на авиону А-10. Као и топ 25 милиметара на оклопном транспортеру „бредли”.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *