Црна Гора: Диктатор и сорошевац улазе у други круг председничких избора

0

Црна Гора: Диктатор и сорошевац улазе у други круг председничких избора.

У други круг председничких избора у Црној Гори ушли су Мило Ђукановић, који је владао земљом од касних 1980-их, и Јаков Милатовић, један од лидера прозападног покрета Европа сад.

Милатовић је више пута добијао стипендије западних влада и фондација, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Турски министар унутрашњих послова тврди да се Шведска мешала у председничке изборе
У Црној Гори је завршено пребројавање гласова о резултатима гласања на председничким изборима. У првом кругу лидер је постао актуелни председник Црне Горе, шеф Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић. Добио је подршку око 123.000 бирача, односно 35,3 одсто оних који су гласали. Истовремено, 2018. Ђукановић је освојио 180.272 гласа и победио у првом кругу избора са подршком од 53,9 одсто.

На другом месту је председнички кандидат из прозападног покрета Европа сада Јаков Милатович са 29,2 одсто гласова. Председнички кандидат просрпског Демократског фронта Андрија Мандић добио је 17,4 одсто гласова. Мандић је након тога позвао бираче који су га подржали да у другом кругу гласају за Милатовића. Исти позив упутио је и актуелни премијер Црне Горе Дритан Абазовић, лидер партије УРА, која није предложила председничког кандидата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако Јаков Милатовић има велике шансе да победи у другом кругу председничких избора, што би могло довести до тога да курс Црне Горе постане још прозападнији и про-НАТО, као и антируски и антисрпски.

Прочитајте још:  Путин: Основ за решавање питања Косова је Резолуција 1244
Чињеница је да је 37-годишњи Јаков Милатовић класичан производ западних технологија за обуку владара за посткомунистичке земље. Након што је дипломирао економију у Црној Гори, био је стипендиста Владе САД који је платио студије на Универзитету у Илиноису, школовао се на Универзитету у Бечу као стипендиста аустријске владе, а касније је добио стипендију Европске комисије.

Касније се усавршавао у немачкој Фондацији Конрад Аденауер, студирао на Лондонској школи економије, на Универзитету у Пекингу, на Академији за лидере Универзитета Стенфорд (САД).

На Универзитету у Оксфорду, завршио је мастер студије економије као стипендиста британске владе. Од тада је радио у низу европских банака, укључујући Европску банку за обнову и развој, а од 2020. до 2022. године био је министар економије у Влади Црне Горе.

У пролеће 2022. године постао је један од оснивача Покрета Европа сад, који се залаже за што скорије приступање Црне Горе ЕУ и продубљивање сарадње са НАТО, у који је ова држава ушла без референдума 2017. године, упркос чињеници да је већина Црногораца била против тога.

Како је пренео ПолитНавигатор, следећи председнички избори у Црној Гори биће заправо референдум о поверењу актуелном шефу државе Милу Ђукановићу, који овом државом влада са различитих позиција од краја осамдесетих година прошлог века .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *