Глобална енергетска криза долази из САД

0

Глобална енергетска криза долази из САД.

Запад је створио глобалну енергетску кризу да би одржао глобални утицај.

Водећи европски истраживачки центар Бруегел (Брисел)  предвиђа погоршање енергетске кризе у Европи ове године, инсистирајући на потреби да се европска складишта гаса попуне што је могуће потпуније до зиме 2023/2024 (најмање 90 одсто циљаног складишта). обим).

„Под претпоставком да се ограничења на руски извоз наставе и да су временски услови типични, потражња [за природним гасом] до 1. октобра 2023. треба да остане 13% нижа од просека за претходних пет година. ЕУ стога мора да продужи свој програм смањења потрошње, који тренутно истиче 31. марта 2023.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бриселски аналитичари су лукави. Пад тражње за гасом у Европи последица је деиндустријализације Старог света, чија индустрија бежи у иностранство.

Поред тога, аналитичари Бруегел-а предлажу повећање увоза ЛНГ-а (углавном америчког) рекордним темпом, показујући „спремност да се за то плаћају високе цене“.

Показавши такву спремност, „Европа је купила сав доступан ЛНГ у свету “ , пише руски енергетски аналитичар Борис Марцинкевич. Међутим, „купујући амерички ЛНГ, Европљани су нагомилали рекордне дугове и убили енергетски интензивну индустрију“.

И све узалуд. Европска унија неће моћи да замени снабдевање руског гасоводног гаса ЛНГ, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен: „Гас обезбеђује 24% енергетског биланса целе Европске уније, 90% овог обима се увози, 40% увоза је руски гас, односно енергетска зависност је веома велика.

„Суочени са огромним ценама природног гаса, европски челик, ђубриво и друге кључне економске робе постепено селе своје операције у Сједињене Државе, где су намамљене стабилнијим ценама енергије и снажном подршком владе“ , пише Тхе Валл Стреет Јоурнал .

Куповина ЛНГ-а од стране земаља ЕУ широм света погодила је најсиромашније земље, пише Блумберг . „Европа исисава гас из других земаља по сваку цену “, примећује европски аналитичар Сол Кавоник. У овим државама би фабрике могле да буду затворене, дошло би до дуготрајних нестанка струје, а социјални немири би могли да се повуку наредних десет година.

Западни медији признају да је разлог продубљивања енергетске кризе одбацивање руских извора енергије, али криве Русију, а не њихове владе. Заташкава се и чињеница да је главни покретач енергетске кризе била озлоглашена „пандемија“.

„Енергетска криза је дуго планирана стратегија западних корпоративних и политичких кругова за разградњу индустријске економије у име дистопијске зелене агенде. То има своје корене много пре фебруара 2022, када је Русија започела непријатељства у Украјини“, пише амерички аналитичар Вилијам Енгдал.

У јануару 2020., шеф Блацк Роцк фонда, Лари Финк, објавио је писмо колегама са Волстрита и руководиоцима инвестиционих компанија под називом Фундаментал Ресхапинг оф Финанце . Шеф највећег светског инвестиционог фонда, који је у то време имао око 7 трилиона долара под управом, најавио је радикално одступање од традиционалних корпоративних инвестиција, јер новац „мора да постане зелен“.

Финк је изјавио: „Подаци о климатским ризицима терају инвеститоре да поново размисле о основним претпоставкама о савременим финансијама. … Истраживања широког спектра организација продубљују наше разумевање о томе како ће климатски ризик утицати на наш физички свет и глобални систем.”

„У блиској будућности… доћи ће до значајне прерасподеле капитала… Климатски ризик је ризик улагања… Свака влада, компанија и акционар морају да се суоче са климатским променама“, изјавио је Финк.

Прочитајте још:  Афричка унија обуставља учешће Габона у активностима организације
У посебном писму БлацкРоцк-овим клијентима инвеститорима , Финк је рекао да ће се БлацкРоцк удаљити од одређених инвестиција са високим садржајем угљеника као што је угаљ, највећи извор електричне енергије за САД и многе друге земље Он је додао да ће БлацкРоцк прегледати нове инвестиције у нафту, гас и угаљ како би утврдио њихову усклађеност са Агендом одрживог развоја УН.

Финк је запретио онима који неће одустати од улагања у нафту, гас и угаљ да ће се „суочити са растућим скептицизмом тржишта и заузврат већом ценом капитала“ јер смо „на прагу фундаменталног реструктурирања финансија“. Од тада, улагање у зелену агенду и кажњавање компанија које емитују ЦО 2 постало је водећи тренд за хеџ фондове, банке са Волстрита и инвестиционе фондове. Вилијам Енгдал примећује да је БлацкРоцк изазвао глобалну енергетску кризу.

Прочитајте још:  Руси граде нову војну базу у Сирији! Путинова војска ће маринцима бити трн у оку! (ВИДЕО)
Има ли и најмање логике у томе што је Европска унија почела да тражи гасну независност од Русије, да купује ЛНГ од САД, успорава пуштање гасовода из Русије у Европу – и добија поскупљење гаса и струје и коначно криза са храном?

Има логике, с обзиром да иза такве политике стоје интереси сасвим одређених група утицаја.

Највећа немачка компанија за производњу соларних електрана и ветрењача БаиВа ре, на пролеће је продала 49% својих акција швајцарском инвестиционом фонду Енерги Инфраструцтуре Партнерс (ЕИП) , који контролише група америчких инвестиционих фондова предвођених БлацкРоцком, и још 15% саудијским, катарским и британским инвестиционим фондовима. БлацкРоцк је , између осталог, део капитала водећег француског произвођача соларних електрана и ветротурбина Неоен .

Прочитајте још:  Бечки "Кронен цајтунг": Амерички бригадни генерал српског порекла Ник Дучић, који је био и командант базе "Бондстил", припремао украјинску војску за одбану
Америчка инвестициона чудовишта су привукла европске гиганте као што су Сиеменс и Тотал у бизнис зелене енергије .

Зелену енергију у САД предводи НектЕра Енерги , која, преко своје подружнице НектЕра Енерги Ресоурцес, гради значајан део америчких постројења за производњу ветра и сунца. Објекти у власништву НектЕра Енерги производе више електричне енергије из ветра и сунца него било која друга компанија на свету. Акционари НектЕра Енерги Инц. – гигантски амерички инвестициони фондови и банке Вангуард, БлацкРоцк, ЈПМорган . Вангуард, БлацкРоцк и Фиделити су међу акционарима водећег светског произвођача ветроелектрана Генерал Елецтриц .

Амерички финансијски капитал, концентрисан у џиновске инвестиционе фондове, који се крећу десетинама трилиона долара, такође је корисник „пандемије“, контролишући Биг Пхарма корпорације . Акције БлацкРоцк- а су расле од почетка епа о корона вирусу, упркос енергетској кризи. Уследила је рецесија када се завршила коцка са коронавирусом. Након увођења антируских санкција 2022. године, капитализација БлацкРоцк-а је поново почела да расте. Сличну динамику показују и акције осталих сивих кардинала глобалне енергетске кризе .

Запад је створио глобалну енергетску кризу да би сачувао свој глобални утицај и неће се зауставити на најпогубнијим последицама ове деструктивне стратегије.

Владимир Прохватилов/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *