Извините нисмо знали да је „невидљив” – како је оборен Ф-117

0
оборен

Олупина поноса америчког ваздухопловства у Буђановцима (Фото Јеленко Слатинац)

Извините нисмо знали да је „невидљив” – како је оборен Ф-117

Они који су се те ноћи, четврте од почетка НАТО агресије, затекли на сремским прилазима Београду, видели су велику ватрену куглу која се попут комете кретала кроз облаке према западу. Визуелни ефекат је био такав да су многи помислили да ће пасти на њих, али се она срушила у околини села Буђановци.

 

Био је 27. март 1999. године, 20.42. Касније у току ноћи објављено је да је противваздухопловна одбрана Војске Југославије оборила амерички „невидљиви” Ф-117А, на телевизији су приказани снимци олупине у пламену. Касније се сазнало да је реч о подвигу ракеташа из Трећег дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, којим је командовао Золтан Дани. Успех је постигнут старом, али и данас респектабилном, ракетом „нева”, којом је НАТО-у, а посебно Американцима, нанет шокантан ударац. То је први и једини Ф-117А који је оборен у ратовима које су водили, а „невидљив” је био само у пропаганди, ради се о авионима смањене радарске уочљивости.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дани, данас пуковник у пензији, изјавио је ових дана за Танјуг да се његова јединица унапред припремала и да је скоро потпуно спремна дочекала бомбардовање. Војска Југославије је припремала борбена средства, обавила одређен ниво мобилизације, позвала резервни састав, увежбала борбене радње до максимума и на тај начин спремна дочекала рат.

Објаснио је да ракетни систем „нева”, којим су располагали, није био толико мобилан, за прелазак са једног ватреног положаја на други ватрени положај требало му је око два и по сата, али са добро обученом послугом то је могло да се сведе на краће време, за отприлике сат и по времена, што је дало добре резултате.

Прочитајте још:  Борци против наркоманије траже да им држава помогне

„Сећам се да смо већ ујутру негде око шест сати добили приправност број један и укључили смо наша средства за евентуално извршење борбених задатака, да би после негде око поднева добили наређење да искључимо и да се пребацимо на нови положај. На тај основни положај у рејону села Јаково оставили смо макете да изгледа као да смо још тамо, а ми смо отишли на следећи ватрени положај у рејону села Шимановци, и тамо смо радили на превођењу борбених положаја”, рекао је Дани.

 

Обореним авионом управљао је амерички пилот Дејл Зелко. Успео је да се катапултира и падобраном спусти мало даље од места пада летелице. Крио се по околним њивама и јаругама, избегавајући потеру. Тек пред свитање амерички спасилачки тим стигао је по њега хеликоптерима и евакуисао га у Тузлу, а одатле у Италију. Припадници тадашње Војске Југославије тврде да је мало фалило да буде заробљен, на лице места су стигли мало после Американаца, а и нису имали наоружање којим би ефикасно дејствовали по њима.

„Невидљиви” Ф-117А је четири године касније употребљаван у рату у Ираку и тамо ниједан није оборен, чиме је америчко ваздухопловство поновило успех из првог сукоба са том земљом 1991. године, операције „Пустињска олуја”. Неколико година касније авион је повучен из оперативне употребе, повремено се користи у неке пробне сврхе, медији спекулишу да на вежбама симулира дејство кинеских савремених невидљивих ваздухоплова.

Што се тиче „нашег невидљивог”, највећи део олупине је постао експонат у Музеју ваздухопловства. Лансирна рампа ракета, баш она са које је полетела „нева” која је приземљила Зелка, постављена је као сведочанство историје уз улаз у Генералштаб Војске Србије на Бањици.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Подршка Приштини у Савету Европе је награда Куртију за антисрпску политику

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *