МУП Србије: Ухапшено 25 особа због сумње за пореску малверзацију

0
МУП, школама

МУП (фото: Фејсбук)

МУП Србије: Ухапшено 25 особа због сумње за пореску малверзацију.

Припадници Одељења за борбу против корупције при МУП-у Србије, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду и Пореском полицијом, ухапсили су 25 особа које се сумњиче да су малверзацијама у вези са плаћањем пореза оштетили буџет Републике Србије за више од 246 милиона динара, саопштио је данас МУП.
Прочитајте још:  Да ли да у Србији очекујемо терористичке нападе руских либерала: Убијени новинар био близак пријатељ Дарие Дугине
Они се сумњиче да су извршили кривична дела пореска превара у вези са порезом на додату вредност, неосновано добијање и коришћење кредита и друге погодности, прање новца и удруживање ради вршења кривичних дела.
Како се наводи, полиција је ухапсила С. П. (64), А.К. (51), Г.П. (43), М.Ч. (38), З.С. (54), С.П. (34), В.П. (52), Р.Ш. (50), С.С. (48), Р.Г. (50), Ж.Љ. (55), Б.Ц. (61), Д.П. (48), Д.П. (29), И. П. (42), Д.М. (62), М.П. (54), П.П. (47), М.Р. (64), Љ.Р. (43), С.П. (51), С.Ч.(30), Н.М. (29), Г.Б. (64) и Т.Ф. (35), док се за три особе интензивно трага, пренео је Танјуг.
Како се сумња, С.П. и још једна особа за којом се трага, су као лица која управљају са више привредних друштава, од јануара 2021. до јула 2022. године организовали групу, уз помоћ осумњичених одговорних лица и запослених у тим привредним друштвима А.К., Н.М., Г.П., В.П., Р.Ш., С.С., Р.Г., Д.М., С.Ч., као и уз помоћ осумњичених одговорних лица више привредних друштава Б.Ц., Д.П, И.П., Д.П., Д.М., М.П, П.П. и Т.Ф. са којима су организатори групе имали фиктивне пословне односе, као и уз помоћ М.Р., Љ.Р. и С.П., који су водили пословну документацију за та привредна друштва, да би путем лажних чињеница и сачињавањем фактура са неистинитом садржином приказивали лажни промет робе, наводи се у саопштењу МУП-а.
Прочитајте још:  БАЛКАНСКИ ФИТИЉ: СРБИЈА У ЕВРОПИ, АЛИ НЕ У ЕУ И НЕ У НАТО
Сумња се да су они на основу тога подносили пореске пријаве пореза на додату вредност неистинитог садржаја Пореској управи и извршили незаконит поврат пдв-а у укупном износу од 246.002.930 динара, чиме су за наведени износ оштетили буџет државе Републике Србије, саопштили су из МУП-а.
Такође, како пише у саопштењу, С.П. и А.К. се сумњиче да су у име привредног друштва „Panatic sisem doo“ на основу лажно сачињене документације конкурисали у Фонду за развој Републике Србије ради набавке опреме за производњу и уградњу бетона, који им је одобрен, а који су затим, како се сумња, искористили у друге сврхе од оних за који им је одобрен, и тако оштетили буџет Републике Србије за износ од 58.521.980 динара.
Прочитајте још:  РУСКИ ЗВАНИЧНИК ПОБЕСНЕО Упро прст у агресију Америке па споменуо Југославију
Како се сумња, новац добијен од незаконитог поврата пореза на додату вредност и од неосновано добијеног кредита, осумњичени су искористили за куповину покретне и непокретне имовине и то станова, пословног простора, скупоцених возила, техничке робе, као и за сопствене потребе, у укупном износу већем од 117,5 милиона динара, и на тај начин извршили кривично дело прање новца.
Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.
Министарство унутрашњих послова, Управа криминалистичке полиције, у сарадњи са Министарством финасија, Пореском полицијом Републике Србије, као и надлежним тужилаштвом, и у наредном периоду ће наставити интензивно да ради на идентификацији и процесуирању свих лица која врше кривична дела која за последицу имају оштећење буџета Републике Србије, саопштено је из МУП-а, пренео је Танјуг.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=1qB_oSnU7po

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *