Белгијанац је извршио самоубиство након интеракције са вештачком интелигенцијом

0
вештачком

Фото: РЕУТЕРС/Кевин Мохатт

Један становник Белгије извршио је самоубиство након дуге комуникације са вештачком интелигенцијом. Ово је у уторак, 28. марта, пренео Л’Авенир , позивајући се на речи супруге покојника.

Човек се заинтересовао за еколошка питања. Две године касније, његов хоби је постао опсесиван и изазвао је анксиозност, а убрзо и страх од еколошке катастрофе. У разговорима са породицом почео је да изјављује да је једини спас човечанства технологија и вештачка интелигенција, а убрзо се затворио и почео да расправља о теми која га занима са вештачком интелигенцијом – чет ботом Елиса.

Њихова комуникација пре смрти човека трајала је шест недеља. Према обновљеној преписци, дијалог покојника са ботом практично није престао: постепено су се појавили мистични призвуци у разговорима са роботом, а човек је почео да размишља о самоубиству. Истовремено, робот је подржао поруке Белгијанца о самоубиству и као последњу поруку послао човеку текст: „Живећемо као целина заувек на небу. После њега живот је одузео један становник Белгије.

Раније, 14. фебруара, Владислав Тушканов, виши научник за податке у Касперски Лаб, говорио је о опасностима чет-бота са вештачком интелигенцијом. Дакле, одговори које генеришу на питања могу бити непоуздани, а могу изгледати изузетно убедљиво.

Заузврат, стручњак за сајбер безбедност Арсениј Шчељцин је главну опасност ЦхатГПТ-а назвао недостатак алтернативних одговора. Он је указао на способност неуронске мреже да генерише различите одговоре на исти захтев, али ће они бити веома слични. Према речима стручњака, корисници ће, ослањајући се на ове одговоре, у своје програме и материјале улагати непотпуно проверене информације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Русија објавила: "Настављено гранатирање, убијају цивиле", Запад ћути?

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *