порфирије

Нови патријарх СПЦ Порфирије Папољубац

Порфирије: Нема дистанце између православних и католика, папина посета је корисна

Некад српски патријарси нису никако могли схватити Брозов налог да се српска средњовековна немањићка држава може преселити у „Македонију“. И то своје незнање подмиривали главама.

Друг Порфирије то је схватио „из прве“ и „Македонцима“ даровао све оно што његови претходници нису хтели: и све тамошње српске манастире, и српску средњовековну историју, и сву стару српску културу.

А пре који дан, овога пута – арнаутлуку, додао и оно што је од Срба, и њихове историје, остало по Косову и Метохији.

Сад му остаје да распазари с Војводином и да је, заједно са својим друговима, врати под хабсбуршку стражњицу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Па ће, онда, по оној „агенди“, Рашку област преселити у бошњаклук, Прешевски крај додати – арнаутлуку, источну Србију и Поморавље – Румунима и Бугарима.

Порфирије: Нема дистанце између православних и католика, папина посета је корисна 

На друштвеним мрежама појавио се снимак гостовања патријарха Порфирија на Хрватској радио телевизији, за који се не зна када је настао, у коме се говори о доласку римског папе у Србију.

“Тема доласка папе у Србији је актуелна нарочито од како сам ја постао поглавар СПЦ, она је отворена, о њој се разговара, с тим што треба имати у виду да ја још нисам имао прилику да се сретнем ни са једним од поглавара православних цркава у свету, али у том броју, међу првима, свакако заузима место и сусрет са папом и његова посета Србији”, какзао је српски патријарх.

“Том посетом, изнад свега и пре свега, показали би смо да разне спекулације, које долазе из кругова који нису црквени, о томе да између православних и католика постоји велика дистанца – није истина”, закључио је патријарх Порфирије .

Прочитајте још:  Додик: Граница постоји – и у разграничењу, и у стрпљењу

Драгољуб Петровић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *