Привредне коморе Србије и тзв “Косова”* данас у Скопљу о уклањају препрека за рад сајта за бојкот српских производа

0
протест, србије

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Први састанак тимова привредних комора Србије и албанских сепаратиста о превазилажењу административних баријера у економској сарадњи биће одржан данас у Скопљу, најавила је Привредна комора Северне Македоније (ПКСМ).

Тај састанак ће се, по најави, „одвијати утврђеном динамиком” ради што бржег решавања свих спорних питања у вези с административним баријерама које коче економску сарадњу Србије и албанских сепаратиста. У преговарачком процесу за превазилажење административних баријера у економској сарадњи Србије и албанских сепаратиста посредоваће саветнице председника ПКСМ Бранка Азеског, Елена Милевска Штрбевска и Јадранка Аризанковска.

ПКСМ је у најави навела да је усаглашавање спорних питања у трговинској сарадњи Србије и албанских сепаратиста „изузетно важно економско, али и политичко питање због тога што може довести до нормализације односа између ове две земље, као новог искорака у односима затегнутим деценијама”. Истиче се да већ постоје потписани споразуми који треба да обезбеде основу и инструменте за значајно унапређење конкурентности, економске кохезије и повезаности читавог Западног Балкана.

Да би се отклонили сви недостаци који се јављају у трговини, додаје се, „сада је право време да се повуку мудри потези у правцу интензивирања регионалних интеграција и трговинске сарадње, што ће обезбедити економски просперитет обе земље, али и Западног Балкана као целине”. „Зато је за почетак потребно уклонити све административне баријере и створити услове за унапређење економске сарадње ако желимо да страни партнери и међународне институције виде регион као просперитетног будућег политичког и економског партнера”, истакла је ПКСМ.

Албанци покренули сајт за бојкот робе из Србије

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кампања за бојкот робе произведене у Србији на Косову и Метохији се не стишава, па је покренут и сајт „Бојкото860“ којим се грађани позивају да не купују производе из Србије.

Прочитајте још:  Бранитељи Вуковара траже да српска деца уче да су Срби агресори

На сајту доминира позив на „Бојкот производа Србије. Бојкот баркода 860“, будући да је 860 број на бар коду српских производа. Уз то стоји и фотографија која асоцира на 1999. годину.

– Сваки производ увезен из Србије претвара се у инвестицију за набавку наоружања српске војске! Бојкотујте производе Србије! Бојкотујте 860 бар код! Престаните да финансирате српску војску – порука је овог сајта, на којем се позива на бојкот многих производа из Србије, пренео је сајт Косово онлајн.

Уз овај позив, набројани су и различити подаци, како се „заборављена историја не би поновила“ – о броју убијених и несталих на Косову, уз наводе да је 40 одсто свих насељених кућа на Косову тешко оштећено или уништено, а 848.000 људи протерано из својих домова.

На овој веб страници наводи се да је сајт направљен „само да подигне свест о важности некуповине српских производа и није креиран да промовише или подстиче насиље на било који начин”.

На Косову већ дуго траје кампања за бојкот робе произведене из Србије, а недавно је објављен бизаран спот у којем су се у амбалажама српских производа уместо слаткиша налазили меци, што је симболично имало исту поруку, да се „куповином српских производа финансира српска војска”.

Дејан Спаловић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *