Трамп оптужен пред великом поротом: “Политички прогон и мешање у изборе”

0
трамп, трампа

Доналд Трамп (Фото: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Бивши амерички председник Доналд Трамп оптужен је пред великом поротом Менхетна након истраге о наводном подмићивању бивше порно глумице Сторми Данијелс, чиме је постао први бивши председник у историји САД који се суочава са кривичним оптужбама.

Конкретне оптужбе још нису познате јер је оптужница и даље запечаћена, преноси Ројтерс. Си-Ен-Ен наводи да се Трамп саучава са више од 30 тачака оптужнице у вези са пословном преваром.

Велика порота је гласала да Трамп буде оптужен након истраге о наводној исплати 130.000 долара бившој порно глумици Сторми Данијелс, која тврди да је имала аферу с Трампом, преноси Би-Би-Си.

Трамп је рекао да је “потпуно невин” и поручио да неће одустати од председничке трке 2024. Оптужио је Брега, демократу, да покушава да умањи Трампову шансу за реизбор против председника Џозефа Бајдена.

“Ово је политички прогон и мешање у изборе на највишем нивоу у историји”, навео је он у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очекује се да ће Трамп бити изведен пред кривични суд у Њујорку у уторак 4. априла, преноси Си-Би-Ес, а Трампови адвокати рекли су да ће се “жестоко борити” против оптужби.

Плаше га се на изборима

Републикански сенатор Линдзи Грејем рекао је да републиканци неће попустити и да ће се цео случај завршити тако што ће Трамп победити на суду и на изборима.

“Покушавају да униште Доналда Трампа јер га се плаше на изборима”, истакао је Грејем.

Полиција је била испред улазне капије окружног тужиоца на Менхетну неколико сати након што је њујоршка велика порота подигла оптужницу против Трампа.

Прочитајте још:  Украјинске снаге опет малтретирају свештенике у Кијево-печерској лаври

У међувремену, на оближњем мосту неколико десетина људи пружа подршку бившем председнику.

Амерички председник Џозеф Бајден није коментарисао оптужницу против Трампа, пренео је Би-Би-Си.

Бивша председница Представничког дома из редова демократа, Ненси Пелоси, написала је на Твитеру да нико није изнад закона и да свако има право на суђење да докаже невиност.

“Надајмо се да ће бивши председник мирно поштовати систем који му даје то право”, рекла је Пелоси, наводећи да је велика порота која је гласала за оптужницу “поступила по чињеницама и закону”.

Током недавног митинга у Тексасу, Трамп је присталицама поручио да су наредни председнички избори “завршна битка”, додавши да његови непријатељи очајнички покушавају да га зауставе на путу ка Белој кући, али да им то не успева.

“Наши противници су учинили све што су могли да нам сломе дух и да вољу, али нису успели. Само су нас ојачали. А 2024. је последња битка, и то велика. Вратите ме Белу кућу и њихова владавина ће бити готова, а Америка ће поново бити слободна држава”, рекао је Трамп својим присталицама у Вејку, у Тексасу.

Осим овог случаја, Трамп се суочава са две кривичне истраге од стране специјалног тужиоца и још једном кривичном истрагом локалног тужиоца у Џорџији.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *