Бура у ЕПС-у: Синдикалци прете штрајком!

0
епс, мали

ЕПС

Бура у ЕПС-у: Синдикалци прете штрајком!

“Министарство рударства и енергетике не жели да одустане од намере да се промени Статут Електропривреде Србије тако да трговина електричном енергијом више не буде дефинисана као претежна делатност предузећа, што ће угрозити радна места запослених у термо и рударском сектору. Ми смо као синдикалци апсoлутно против таквих промена и у случају да министарство остане при тој намери организоваћемо генерални штрајк како бисмо то спречили. Ако дође до тога, главни кривац биће Влада Србије”, каже за Данас Милан Ђорђевић, некадашњи председник Синдиката радника ЕПС, предводник једне од две струје у тој синдикалној организацији које се пред судом боре за право на коришћење њеног имена.

Он додаје да ће тачка дневног реда у оквиру које треба да се разматра промена Статута ЕПС-а услед његове трансформације из јавног предузећа у акционарско друштво на седници Надзорног одбора ЕПС-а бити разматрана у понедељак и да Министарство рударства и енергетике инсистира на томе да једини члан Скупштине акционара буде ресорна министарка Ђедовић и да претежна делатност предузећа уместо трговине буде само производња електричне енергије. Ђорђевић истиче да је добио позив из кабинета премијерке Србије Ане Брнабић на састанак у понедељак са почетком у 15.15 сати.

– Одговорио сам да је потпуно бесмислено и беспредметно да се одазовемо том позиву у поподневним часовима у ситуацији када се у јутарњим сатима састаје Надзорни одбор како би се на иницијативу ресорног министарства донео Статут који је против интереса запослених и предузећа, а исто тако и целог друштва. До разговора може да дође само тако што би он био уприличен пре одржавања седнице Надзорног одбора. Апсолутно смо против тога да се усвоји оно што Министарство рударства и енергетике предлаже јер је то погубно по ЕПС. Ако се не одустане од такве намере, ништа нам друго не преостаје него да штрајкујемо и одбранимо радна места у термо и рударском сектору – наводи Ђорђевић.

Подсећања ради, представници дела Синдиката радника ЕПС-а, који предводи бивши председник Милан Ђорђевић, у среду ујутру су ушли на седницу Надзорног одбора Електропривреде Србије незадовољни због инцијативе Министарства рударства и енергетике да се промени Статут предузећа по коме би једини члан Скупштине акционара била ресорна министарка Дубравка Ђедовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Албански премијер брани злочинце ОВК и тврди да је Русија измислила причу о трговини органима
Министарка Ђедовић, као представник власника ЕПС-а, државе Србије, била би једина овлашћена не само да бира генералног директора већ би одлучивала и о томе ко ће бити и извршни директори у предузећу.

За део Синдиката радника ЕПС-а, који предводи Ђорђевић, веома је споран и захтев Министарства рударства и енергетике да би ЕПС након што постане акционарско друштво требало да уместо предузећа за производњу и трговину електричном енергијом буде предвиђен само за производњу струје. Синдикалци тврде да би то представљало увертиру за гашење рударског и термо сектора и да би изазвало прекомерни увоз струје који би папрено коштао. Тако нешто би, рекао је Ђорђевић за Данас, оставило 16.000 радника у површинским коповима угља и термоелекранама у власништву ЕПС-а без посла.

Како Данас пише, намера Министарства рударства и енергетике је да се убудуће на ЕПС не примењује Закон о јавним предузећима „јер не обавља делатност од општег интереса“. У склопу тога Министарство рударства и енергетике ће дати мишљење да „јавно снабдевање грађана и малих купаца није делатност од општег интереса“.

Прочитајте још:  КОСОВО НИЈЕ ИЗГУБЉЕНО и постоји читав низ начина како да се потпуно поврати, само треба имати храбрости (Видео)
Извор близак Електропривреди Србије, који је желео да остане анониман, сматра да је циљ таквог потеза да се струја прогласи робом а не општим добром неопходним за несметано функционисање друштва.

– То треба да буде оправдање за уплив приватног капитала у електроенергетски сектор нарочито када је реч о трговини струјом што је уносан посао и добра прилика да се заради. Због тога се и тражи измена Статута ЕПС-а. Ако до тога дође ЕПС више неће моћи да се бави, или ће тако нешто бити сматрано споредном делатношћу, куповином струје на берзама када постоји мањак нити да продаје вишкове елекричне енергије кад их поседује. Уместо тога ЕПС ће моћи да струју продаје и купује је од приватних трговаца, фактички препродаваца,. Другим речима, они ће по нижој цени куповати струју коју производи ЕПС. И с обзиром да то предузеће то неће моћи, јер му претежна делатност није трговина, они ће струју створену у његовим погонима по већој цени нудити на берзи – наводи саговорник и додаје:

– Исто тако ЕПС на берзи директно неће моћи да купи струју по нижој цени већ ће морати да је купује по вишој од препродаваца. Другим речима уводи се посредник што ће довести до тога да ЕПС мање зарађује. Предузеће ће имати мање приходе а с обзиром да већ сад увози угаљ, за шта је криво партијско управљање а не запослени, појавиће се иницијативе да губиташки део треба затворити, а то су термо и рударски сектор, а тако нешто директно угрожава радна места и егзистенцију запослених у њему – наводи он и поставља питање шта ће се десити са снабдевањем, односно да ли ће и тај сегмент бити издвојен из ЕПС-а или можда чак препуштен приватницима.

У међувремену, одржана је и ванредна седница Научног савета ЕПС-а на којој је већина чланова затражила да се обуставе најављени кораци у трансформацији тог предузећа у акционарско друштво „јер би спровођење оног што је планирано у предлогу Министарства рударства и енергетике угрозило интересе државе, друштва, грађана и привреде“.

Прочитајте још:  ЕПС и даље увози око 20 одсто струје
Они сматрају да јавно снабдевање електричном енергијом треба да буде делатност од општег интереса, јер резултати стручних анализа и искуства других потврђују да другачија решења користе крупном капиталу и да су изузетно неповољна за становништво и привреду.

– Оснивање једночлане Скупштине акционарског друштва ЕПС нема смисла и не би било прихватљиво чак ни и у случају када би тај једини члан био стручњак. Сужавање делатности електропривреде само на производњу енергије када ће неко други трговати струјом коју ће ЕПС производити, довешће до прекида актуелног опоравка предузећа, следи незавидан финансијски положај, а самим тим и услови за наредне кораке приватизације који би угрозили енергетски суверенитет Србије – указују чланови Научног савета.

Србин инфо/Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *