У страху од америчког сценарија: Европа прави нови систем затварања банaкa које су пред пропадањем

0
банака, украјине

Европска унија (Getty © Ralph Orlowski)

Европска унија жели да олакша затварање банака средње величине које пропадају тако што ће искористити националне системе гаранције депозита за финансирање, објавио је “Блумберг”.

У предлогу који би требало да буде представљен средином априла, Европска комисија би олакшала коришћење ових средстава за премошћивање јаза у банкама које немају довољно резерви како би избегле праћења неосигураних штедиша, рекли су људи који су тражили да не буду именовани јер план није јаван.

Опција би била ограничена на банке које ће напустити тржиште, додаје “Блумберг” позивајући се на оне који су упознати са случајем.

Европа је смислила нова правила за банке које су пред пропадањем како би избегла понављање спасавања које су финансирали порески обвезници због финансијске кризе 2008. године.

Ипак, строги оквир за спасавање, где неосигурани депоненти са више од 100.000 евра могу да буду приморани да сносе неке од губитака, није добро функционисао у пракси. Већи зајмодавци могу лако да издају акције или обвезнице, али систем се не бави довољно ризиком који представљају мале или средње банке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Европски званичници годинама раде на том питању, али су њихови напори више у фокусу након што је брз раст каматних стопа изазвао колапс неколико банака у САД. Иако су то били посебни случајеви, инвеститори се питају да ли би и појединачни зајмодавци у Европи могли да се суоче са сличним последицама.

Средства за гаранцију депозита би се користила у банкама које немају довољно капитала и обвезница. Ти губици морају да достигну 8 одсто обавеза зајмодавца пре него што се може користити јединствени фонд за решавање које финансира индустрија. Дискусије су још увек у току и коначни предлог би могао да се измени пре датума објављивања, који се очекује 18. априла.

Прочитајте још:  Нова економија: На 250 хектара у Сурчину ниче комплекс „Сингидунум“ - привредни парк, станови, комерцијални садржаји, мешовити градски центри, мреже собраћајница...

Прошлог јуна, министри финансија еврозоне сагласили су се да ускладе коришћење националних фондова за гарантовање депозита ван исплате гарантованим депонентима до 100.000 евра, “обезбеђујући одговарајућу флексибилност за олакшавање изласка пропалих банака са тржишта на начин који чува вредност имовине банке.”

Јединствени одбор за решавање, тело ЕУ, предложио је олакшавање коришћења шема гаранција депозита како би мале и средње банке могле да приступе средствима у решавању проблема и премосте јаз док не буде могуће коришћење Јединственог фонда.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *