Адвокат жртава ОВК: Извршен је страшан злочин за који нема оправдања

0
курти

Адвокат жртава ОВК: Извршен је страшан злочин за који нема оправдања.

Иако су сви сврстани у једну групу за потребе заступања, каже адвокат жртава Сајмон Лоз, они су и даље појединци, а зајeдничко им је да су сви жртве злочина за које није било никаквог оправдања.

Прочитајте још:  ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ШОКИРАО: "Ако су Дечани албански, зашто их НАТО чува од њих?"
Заступник жртава Сајмон Лоз рекао је данас на суђењу челницима ОВК у Хагу да су њихове жртве били и Срби, и Албанци, и хришћани, и муслимани, људи који се нису бавили политиком, али и они који су били чланови Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, истичући да је над свима њима извршен страшан злочин за који нема оправдања.

Рекао је да жртве злочина ОВК чекају већ 25 година да се суоче са одговорнима за њихово страдање.

“Бар делимично смо овде данас захваљујући упорности жртава. Данас говорим у име тих жртава, без обзира на разлике међу њима, јер их све веже зло које им је учињено. Патња, бол, губитак и неправда не праве дискриминацију и они погађају све људе једнако. Ми сви крваримо на исти начин и исто жалимо губитак блиских особа, без обзира на наше етничко порекло, или одакле су наши очеви и без обзира на наше политичко уверење”, рекао је заступник жртава.

Навео је да међу жртвама постоје различити ставови у односу на ОВК и да има жртава које су биле припадници ОВК, или су их подржавали, а има и оних који су били и остали против деловања те војске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лоз је нагласио да се у Хагу не суди читавој организацији ОВК, већ да се суди за кривична дела која су извршили одређени припадници ОВК.

“Намера нам је да се током суђења не изузму две ствари. Прво, да су се ти догађаји догодили стварним људима, и друго, да је ово суђење од огромног значаја за те људе. Прво што је важно истаћи јесте да су жртве у овом предмету врло различите, они нису хомогена група већ пресек косовског друштва какво је било 1998. и 1999. гoдине. Међу њима су припадници албанске, српске и ромске заједнице, ту су припадници муслиманске, православне и католичке вере. Неки уопште нису били заинтересовани за политику, а други су били припадници ДСК. Неки су били деца када су кривична дела учињена против чланова њихових породица, а други су били средовечни људи”, навео је заступник жртава.

Прочитајте још:  Суљо србомрзац и даље на челу СДА
Не би требало да изненади иако су сви сврстани у једну групу за потребе заступања, каже Лоз, они су и даље појединци, а зајeдничко им је да су сви жртве злочина за које није било никаквог оправдања.

Објаснио је да су жртве пресретане у својим домовима, на путовањима или прославама, одвођење присилно и под претњом оружја.

“Неки од њих су доживели чисто физичку патњу, тучени су малтретирани и мучени на начине који су оставили трајне последице. Они који су мучени доживели су трајне патње и наставили су да пате и до данас, због траума и кошмара у којима се враћају у дане када је њихова свакодневница била испуњена болом. Њихови губици нису се завршили на томе, за многе од преживелих највећи губитак је њихов унутрашњи мир”, рекао је Лоз.

Закључио је да људи над којима је извршено насиље више никада неће бити исти, а међу жртвама су и они који пате због губитка супружника, родитеља, браће, сестара и деце.

Прочитајте још:  Путинова порука Србима, или: Хил и Жиофре постројавају Војску Србије
Он је рекао да судски процес треба да буде фокусиран на откривање истине, а важно је и “признати кривицу”, јер, како каже, жртве имају право да открију истину.

Бивши лидер такозване ОВК и бивши председник такозваног Косова Хашим Тачи данас се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице. Тачију и осталим лидерима тзв. ОВК данас је почело суђење пред Специјализованим већима Косова у Хагу.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *