Америка држи леђа Кијеву док прогони Лавру

0
лавру

Руско Министарство истиче моменат у коме су Зеленски и његов режим изабрали да изврше притисак на Лавру – време Великог поста.

Није тајна да режим Зеленског није независан у својој антицрквеној политици, раскол у православљу и удар на Цркву је циљ који је давно прокламован у Вашингтону, наводи се у званичном саопштењу руског Министарства спољних послова под називом “О притисцима на руководство Кијевско-печерске лавре у јеку Великог поста”.

Према саопштењу, актуелни председник Украјине у потпуности разуме своју зависност од САД и зато води антиправославну политику по налогу Американаца који решавају проблеме уперене против Русије, користећи још једном украјинску администрацију као оруђе.

“САД су створиле читав изопачени механизам директног и индиректног утицаја на конфесионалну страну кијевске политике – именован је ‘специјални представник за верске слободе’, постоји америчка комисија за међународну верску слободу, припремају се годишњи планови. Зато је безакоње које се сада дешава у Лаври и у другим црквама и манастирима Украјине креирано њиховим промислом, јер су они имали за циљ да рашире верску мржњу”, истакло је руско МСП.

Кијевски режим је своју верску политику претворио у једно од оруђа за промовисање неонацистичких пракси, истиче руска страна и додаје да је одавно познато да под влашћу Порошенка, а за њим и Зеленског и њима сличних, страда руско православље, актуелне секуларне власти покренуле су и административно подржале стравично нарушавање традиције – раскол цркава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према саопштењу, не страдају само православни већ и представници релативно мале муслиманске заједнице у Украјини који периодично пријављују манифестације исламофобије.

Притом, додаје се у саопштењу, “јеврејско порекло” председника Украјине, на које се многи браниоци Кијева тако често позивају, не помаже мирној коегзистенцији конфесија, с обзиром да се јудеофобичне и антисемитистичке акције редовно бележе.

Прочитајте још:  НАШИ ПРЕЦИ И СМРТ: ПРИМЕРИ ИЗ ИСТОРИЈЕ НЕМАЊИЋА

У последњим данима марта и првих дана априла кренула је кампања актуелног кијевског режима и такозване расколничке и неканонске Православна црква Украјине (ПЦУ), усмерена на заузимање бисера православља – Кијевско-печерске лавре.

Ректор Светоуспенске Кијевско-Печерске лавре Митрополит Павле је 1. априла осуђен на кућни притвор, а на локацију манастира почели су да пристижу неонацистички активисти који су се на све могуће начине подсмевали богослужењима, покушајима братије и молитвама манастира да се Лавра задржи у крилу канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

“Ова акција се припрема већ дуже време. Покушаји заузимања Лавре интензивирали су се након преврата на Мајдану у Кијеву 2014. године, готово увек су вршени уз учешће неонацистичких активиста актуелне кијевске власти”, наглашено је у саопштењу.

Руско Министарство истиче моменат у коме су Зеленски и његов режим изабрали да изврше притисак на Лавру – време Великог поста.

За православне Велики пост, нарочито Васкршњи, има посебно значење. За вернике у Русији, Украјини, Белорусији и другим канонским Православним Црквама, Велики пост је време молитве, трпљења и љубави, када се испитује чврстина и верност Богу, додаје Министарство.

“Такозвани браниоци Лавре ових дана се показују као прави исповедници. Један од симбола оваквог подвига одбране вере била је чланица манастирског хора Јекатерина Јершова који се молила на коленима док су око ње беснели неонацисти под контролом кијевског режима, нема друге речи за то”, указано је у саопштењу.

Од јесени 2022. године, Служба безбедности Украјине (СБУ) почела је да отвара кривичне поступке против свештенства манастира, а извршна власт је почела да доноси нелегитимне одлуке како би заузела манастир.

Прочитајте још:  Руска амбасада: САД нису заинтересоване за истину о нападима на Северни ток

Конкретно, 2. децембра прошле године, Владимир Зеленски је у једном дану потписао указ “О одређеним аспектима активности верских организација у Украјини и примени личних посебних економских и других рестриктивних мера”, а Једини државни регистар Украјине регистровао је правно лице “Кијевско-Печерска лавру” која припада непризнатој ПЦУ.

“Све је то урађено са циљем да се просторије Лавре што пре повуку из неодређеног закупа легитимне цркве и предају расколницима”, наводи се у саопштењу Министарства.

Првог дана ове године украјинско Министарство културе и његове институције, испуњавајући упутства Зеленског, кршећи услове уговора, раскинули су уговор о неограниченом закупу, а касније је постављен ултиматум да монаси напусте манастир до 29. марта ове године.

“Свештенству је дато на знање да ће у случају неслагања против њих бити предузете оштре мере, од којих је једна – хапшење игумана манастира митрополита Павла – већ спроведена”, истиче руско Министарство.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *