Ђукановић губи председничке изборе после 30 година на власти

0
ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Принтскрин)

Ђукановић губи председничке изборе после 30 година на власти.

Ватрометом и масовним поворкама грађани Црне Горе дочекали су вест о поразу дугогодишњег лидера земље Мила Ђукановића на председничким изборима. Људи су напуштали своје домове ради масовних спонтаних прослава.

Прочитајте још:  Весна Веизовић : Циганистан
Након објављивања прелиминарних резултата, ватромет је почео да се испаљује у разним градовима широм Црне Горе. Људи су напуштали своје домове ради масовних спонтаних прослава. Људи скандирају: “Мило лопове!”, “Црна Гора је коначно слободна”, као и увредљиве скандације на рачун Ђукановића које су се појавиле у земљи током масовних протеста 2019-2020. Грађани са заставама изашли на улице Подгорице. Пролазећи аутомобили трубе улицама црногорске престонице, јавља дописник РТЦГ.

На председничким изборима у Црној Гори, према оцени посматрача, победио је бивши министар економског развоја у Влади Здравка Кривокапића Јаков Милатовић, представник покрета Европа сад, са око 60 одсто гласова, Ђукановић 40 одсто. Међутим, победа Милатовића неће утицати на прозападну спољну политику Црне Горе. Још док је био министар, Милатовић је подржавао увођење санкција Русији, а у интервјуу западним медијима обећао је да ће у потпуности спровести све преузете међународне обавезе, укључујући замрзавање имовине руских грађана. Милатовић је прозападни политичар, улазак у ЕУ сматра приоритетом земље, као и испуњавање свих обавеза земље према НАТО-у.

Прочитајте још:  Ђукановић поручио у парламенту: Нећу вам бити партнер
Милатовић је готово случајно постао кандидат своје странке за председника. Првобитно је за председничког кандидата предложен његов саборац Милоико Спајић, који је раније био на функцији министра финансија и социјалног развоја. Међутим, изборна комисија није прихватила његову кандидатуру, пошто се испоставило да Спајић, поред црногорског, има и држављанство Србије, што је законом Црне Горе забрањено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милатовић је у говору о резултатима избора обећао да ће Црна Гора пре краја председничког мандата приступити Европској унији. Он је навео и да ће за њега приоритети постати владавина права, економија и европске интеграције. Милатовић је уверавао да је ера сукоба са суседним државама (Ђукановићев антагонизам према Србији) прошлост уз Ђукановићев режим.

Мило Ђукановић, који је ипак освојио значајних 40 одсто гласова у другом кругу, не одустаје. Ђукановић је пре председничких избора распустио парламент, расписавши нове парламентарне изборе за 11. јун. Он планира да поново преузме функцију премијера, играјући на контрадикторностима својих противника и користећи дугорочне избрушене партијске механизме своје партије, Демократске партије социјалиста (ДПС) Црне Горе.

Међутим, и ако ДПС изгуби, Ђукановић ће ући у парламент и добити посланички имунитет. Неки аналитичари сматрају да ће му то бити преко потребно у вези са бројним оптужбама политичких противника за наручена убиства, шверц и корупцију.

Ђукановић је у понедељак увече признао пораз и честитао победу свом ривалу Јакову Милатовићу.

Ђукановић је на чело Црне Горе дошао 1991. године, након чега је пет пута био премијер, а два пута је био и предсједник државе – од 1998. до 2002. и од 2018. до данас. Противници га оптужују да је створио клановску злочиначку државу, где су сви највиши положаји распоређени међу својим људима по корупционашким шемама.

Ђукановић је својевремено одржавао блиске односе са Руском Федерацијом и великим руским бизнисом, али је након референдума 2006. о одвајању Црне Горе од Србије нагло променио курс на прозападни. 2014. године, као премијер, придружио се антируским санкцијама ЕУ, 2016. спречио државни удар који је наводно „организовала Москва“ (Руска Федерација негира ове оптужбе), а 2017. против воље већине становништва, увела Црну Гору у НАТО.

„Почетак краја“ за Ђукановића је био покушај мешања у црквене послове. 2019. године покушао је да створи нову „Црногорску цркву“ у Црној Гори, по узору на расколничку православну цркву Украјине. Као одговор, грађани су изашли на масовне протестне шетње које су трајале више од шест мјесеци и довеле до пораза Ђукановићеве странке на парламентарним изборима 30. августа 2020. године. Током протекле двије године, Ђукановићева подршка додатно је опала, што је довело до његовог првог пораза на председничким изборима у последње три деценије.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *